Notícies

L'home que sempre duia un xupaxups a la boca
L'home que sempre duia un xupaxups a la boca

Dijous passat moria a Barcelona Johan Cruyff. Els darrers dies els mitjans de comunicació treien fum intentant explicar la trajectòria d'un esportista que, com bé ha dit tothom, ha fet història.

Juntament amb Pelé, Maradona i Di Stéfano, Cruyff va ser considerat per la FIFA un dels quatre millors jugadors de futbol del s.XX. Pot afegir-se alguna cosa més a una menció com aquesta? Doncs sí. Els barcelonistes, podem. És el nostre deure! Perquè més enllà dels seus xuts victoriosos, Johan Cruyff va fer del Futbol Club Barcelona un equip guanyador. Guanyador de títols, però també guanyador d'un estil de joc, d'una harmonia futbolística, d'una manera d'entendre l'esport (i la vida!). Potser va ser gràcies a Cruyff que el Barça va convertir-se per a les generacions contemporànies en més que un club.

Els seus èxits com a futbolista comencen ja en el seu debut a la primera divisió Holandesa, a l'Ajax d'Amsterdam, on va jugar durant deu temporades i amb qui va guanyar vuit campionats de Lliga i una Copa d'Europa. El jove Johan, que havia arribat a les categories inferiors de l'Ajax amb només deu anys, va conduir l'equip a la glòria. Igual que va fer-ho amb el Barça. Va vestir la samarreta blaugrana durant 6 temporades (1973-1978). Va jugar 227 partits i va marcar 83 gols. El dorsal 14 va guanyar (només) dos títols: una lliga i una copa del rei.

Com és que se'l considera, doncs, com el creador de l'estil blaugrana? Doncs segurament perquè la seva grandesa va molt més enllà dels títols aconseguits. La seva grandesa va de futbol en majúscules. I de la vida. Perquè una de les coses que se sap de Johan Cruyff és que va viure com va voler, fent el que més li agradava i sense fer res que no volgués fer.

Una de les imatges que quedaran per sempre més a la retina dels ulls de mig món és la de l'entrenador blaugrana amb un xupaxups a la boca. La dolçor dels caramels no va evitar que el càncer acabés amb una vida de només 68 anys. Però quina vida!

 

Vés al prestatge

31/03/2016 16:40h
Mitjana (0 Vots)