Notícies

La invasió estrangera al futbol
La invasió estrangera al futbol

Aquesta setmana el RCD Espanyol ha anunciat que gairebé la meitat de les accions del club són ara d'una empresa xinesa anomenada Rastar Group i que, a més, és probable que en breu arribin a controlar-ne el 56%. Els pericos no són els primers en el futbol espanyol que han de recórrer a la inversió estrangera per sanejar els comptes de l'entitat, però pels clubs no sempre suposa la salvació.

A la Lliga de Futbol Professional espanyola un estranger pot ser propietari d'un club des que el 1988 la Llei de l'Esport va obligar als clubs a convertir-se en societats anònimes. D'aquesta manera s'esperava que els grans deutes de molts equips s'anessin solucionant. Només el Barça, Madrid, Osasuna i Athletic van evitar transformar-se en societats i la resta, tot i fer-ho, no ha estat garantia d'èxit econòmic.

A banda de l'Espanyol, a mitjans de la temporada passada el grup xinès Wanda va comprar un 20% del capital social de l'Atlètic de Madrid. El pes que té en el club és tal que fins i tot la junta extraordinària que van celebrar al febrer va convocar-se a Pekin.
A molts, però, el primer que els ve al cap quan pensen en un magnat "comprant" un club de futbol és la imatge de  l'empresari Dmitry Piterman, que el 2004 va adquirir el 51% de les accions de l'Alavés. Després d'enfrontaments i problemes econòmics va vendre la seva part l'any 2007, després d'haver afegit 20 milions d'euros al deute del club basc.

Més recent és la història del Màlaga amb el xeic qatarià Abdullah Bin-Nasser Al-Thani, que va desembutxacar 36 milions d'euros, va portar l'equip de futbol andalús a la Lliga de Campions, però després d'un parell d'anys va reduir la inversió. De tota manera, continua sent el propietari del club i el va mantenint. Com el cas de Peter Lim, un empresari de Singapur que va rescatar l'any passat el València FC, Carlos Slim amb l'Oviedo des del 2012, o la família Pozzo amb el Granada des de fa 6 anys.

La inversió estrangera a la Lliga de futbol espanyola no es limita, però, a la compra d'accions. Una part molt important també prové dels patrocinis que, de fet, suposa gairebé el 50%. Fly Emirates al Reial Madrid, Qatar Airways al Barça, Malaysia al Sevilla o Qbao.com a la Real Sociaedad i al Rayo Vallecano són els exemples més potents.

Vés al prestatge

06/11/2015 10:19h
Mitjana (0 Vots)