Notícies

Popcèntric 50 anys del pop català
Popcèntric 50 anys del pop català

Popcèntric és una mirada transversal al pop català més actual que reivindica els seus orígens ara fa 50 anys. El panorama pop, amb les seves variants rock, folk, psicodèlic i d'autor, té una diversitat que no es podia ni imaginar ara fa mig segle quan es va fundar Concèntric, el primer segell que va contribuir a iniciar la revolució del pop català. La cultura pop ha impregnat tots els àmbits més enllà de la música com a columna vertebral, a través de l'evolució de les lletres, l'audiovisual, la moda i el disseny.

L'exposició Popcèntric. 50 anys de pop català parteix de la immersió en la història de Concèntric i La Cova del Drac –amb Guillem d'Efak com a primera referència el març de 1965–, a través de cinc dècades de pop a Catalunya fins a descobrir 20 dels artistes referencials de l'escena catalana emergent. Un recorregut musical, gràfic i visual des de Pau Riba, Guillem d'Efak, Maria del Mar Bonet o Lluís Llach fins a La Iaia, Mourn, El Petit de Cal Eril o Núria Graham en un panorama de cercles concèntrics sorgit als anys seixanta –quan es publicaven una vuitantena de discos en català– i arriba al 2015 en una eclosió artística de qualitat i diversitat que ha multiplicat per 10 les produccions –el 2014 es van editar prop d'un miler de referències–.
 
Popcèntric és un retrat sonor del pop català, la cultura popular del nostre paisatge musical. Des de les ‘cançons d'ara' que reclamava Lluís Serrahima i la Nova Cançó – la primera expressió massiva del pop i la música moderna catalana impulsada per Concèntric i Edigsa– fins als 100 millors discos i cançons del jukebox del pop-rock català de companyies hereves d'aquella llavor com Blau/DiscMedi, Picap o Música Global, i l'actual propagació de desenes de petits segells per explicar qui som i com sonem.

13/02/2015 10:23h
Mitjana (0 Vots)