Notícies

Tot a punt per la 86ena edició dels Oscar
Tot a punt per la 86ena edició dels Oscar

Viatjarà l'Oscar a la millor pel·lícula d'aquest any cap a l'espai? O es quedarà a les plantacions de cotó del sud? Potser a Wall Street? I el de millor actor? I a la millor actriu? Totes les preguntes al voltant de la gala més glamurosa del cinema tindran resposta aquest diumenge a la matinada; fem ara una breu repassada pels films nominats i els seus protagonistes amb les opcions –reals o no- de guanyar que tenen.

Podríem dir, generalitzant molt, que les nou pel·lícules nominades aquest any a l'Oscar a la millor pel·lícula es divideixen en dos grans grups. Per un costat tenim que les que celebren el cinema com a espectacle: aquí entrarien "La gran estafa americana", "12 años de esclavitud", "Capitan Phillips", "Gravity" i "El lobo de Wall Street"; per un altre costat, les que busquen la mirada més artística de les produccions, aquelles que són més d'autor: en aquest apartat trobaríem "Dallas Buyers Club", "Her", "Philomena" i "Nebraska".

La doble ànima de Hollywood es manifesta perfectament en aquesta tria: la que premia el talent, encara que sigui per a un públic minoritari, i la que es congratula de que una pel·lícula faci anar els espectadors en massa als cinemes. No oblidem que el cinema, per a ells, és art, sí, però també indústria. Com que només en pot guanyar una, ens podem trobar amb el cas que es premii en massa una de les dues opcions (i en massa vol dir aconseguir les estatuetes a millor pel·lícula, director, actors i potser guió) o bé que es reparteixin els premis grossos entre les dues. No seria estrany, per exemple, que Gravity s'endugués l'Oscar a millor pel·lícula i Spike Jonze el de millor director (ja va ser nominat el 1999 per Como ser John Malkovich)...

Com sigui que no tenim una bola de vidre, l'únic que podem fer és elucubrar una mica sobre les possibilitats de cadascuna:

 • "La gran estafa americana": té a favor que actualitza, curiosament fent una mirada al passat, el gènere de les pelis d'estafes, bastant malmès després de Ocean's Eleven i seqüeles; a favor també dos noms propis considerats mimats per l'Acadèmia: el director Jonathan Gordon, nominat l'any passat per El lado bueno de las cosas, i Jennifer Lawrence, Oscar a millor actriu l'any passat per la mateixa pel·lícula, i nominada aquest any com a millor secundària. En contra té que els girs de la trama no la fan apta per a tots els públics, especialment els dispersos.
   
 • "12 años de esclavitud": té a favor que és la història d'una injustícia, tema que sempre és de grat pels acadèmics, un bon repartiment, i la segona nominació per al seu director, Steve McQueen; en contra, que la violència general que respira tampoc la fa apta per a tots els públics.
   
 • "Capitan Phillips": Una de les grans bases a favor és el seu protagonista, Tom Hanks, que s'enfronta en solitari a un repte sobrehumà (ja se sap que els herois cotitzen bé). En contra... la història ja s'ha vist moltes vegades i no aporta res de nou.
   
 • Gravity: Una altra història de superació, l'únic que aquí la protagonista és una dona (punt a favor), és Sandra Bullock (punt a favor), sembla d'aventures però l'aventura és interior (punt a favor), exprimeix el 3D com encara no s'havia vist (i sembla mentida, punt a favor), i ha fet anar milions de persones al cinema (punt a favor). En realitat ho té tot per guanyar, així que en contra només es pot dir que fa massa que es va estrenar.
   
 • El lobo de Wall Street: Scorsese en estat pur i un DiCaprio excel·lent vol dir moltes possibilitats. En contra té dos aspectes: és una més de Scorsese i no acaba del tot malament...
   
 • "Dallas Buyers Club": Un dels seus punts a favor és el protagonista, Matthew McConaughey, que ha evolucionat de fer de protagonista xorra a actoràs (entre aquesta i la sèrie True Detective s'està reivindicant com a monstre); un altre, que aporta una mirada desinhibida i anti-homofòbica molt d'agrair, tot i que alguns personatges siguin definitivament arquetípics.
   
 • "Her": Serà difícil que aquesta pel·lícula trobi lloc al circuit comercial, se la veu més en els circuits alternatius ( llegeixi's cineclubs i cinemes de VO)... a no ser que guanyi un parell d'Oscars, és clar, i això seria el seu punt en contra; a favor compta amb la originalitat del plantejament, el bon fer d'un director com Spike Jonze, i l'excel·lent interpretació de Joaquim Phoenix.
   
 • "Philomena": A favor té que barreja comèdia i drama com només Stephen Frears és capaç de fer, i que compta amb una interpretació de Judi Dench que l'ha fet justa mereixedora de la nominació a millor actriu; en contra, que potser es vol acostar massa al gran públic i que no deixa de ser molt britànica...
   
 • "Nebraska": Road movie emotiva, pateix de la síndrome això-em-sembla-que-ja-ho-he-vist-abans, però sorprèn, i està molt ben interpretada per Bruce Dern. Potser no té moltes possibilitats, vista la tria d'enguany, encara que és una més que digna obra.
03/03/2014 08:55h
Mitjana (0 Vots)