Notícies

Óssos i màscares a Berlín i Londres
Óssos i màscares a Berlín i Londres

Aquest cap de setmana s'ha tancat la 64a edició del Festival de Cinema de Berlín, amb el lliurament de premis dissabte, mentre que diumenge es lliuraven els premis de l'Acadèmia Britànica de Cinema i Televisió a les millors obres de l'any. Un cap de setmana molt cinèfil que ha deixat una bona colla de noms propis.

El del director Diao Yinan, per començar, que amb la seva tercera pel·lícula Bai yi ran huo (Negre carbó, gel prim) va aconseguir l'Ós d'Or. Aquesta era una de les tres pel·lícules xineses a competició, i encara que la majoria de crítics coincideixen a destacar que no era la millor del festival, sí que es tracta d'un thriller correcte. L'intèrpret principal del film, Liao Fan, es va fer amb l'Ós de Plata a millor actor.

El del realitzador nord-americà Richard Linklater, creador de la trilogia Antes del..., que amb Boyhood va guanyar l'Ós de Plata a la millor direcció. Boyhood és un projecte realitzat al llarg de dotze anys que segueix la vida d'una família des que el fill petit té 6 anys i fins que arriba a la universitat; malgrat despertar l'entusiasme de la crítica, el premi a la millor direcció sembla poc per a una obra molt original.

El del realitzador Wes Anderson, que va guanyar el Gran Premi especial del Jurat amb la pel·lícula El gran hotel Budapest, l'obra que va obrir el Festival i que molts donaven com a favorita.

El del realitzador mexicà Alfonso Cuarón, que va guanyar el BAFTA a millor director per Gravity, mentre que aquesta era considerada la millor pel·lícula britànica de l'any. En total, fins a sis premis per a una producció que, des de que es va presentar al Festival de Venècia, ha meravellat crítica i públic, i ha obtingut entre d'altres els guardons a millor pel·lícula al Festival de Toronto i als Globus d'Or.

El de 12 años de esclavitud, que va ser premiada amb el guardó a millor pel·lícula de l'any en la mateixa cerimònia, i que va dotar amb el premi a millor actor al seu protagonista Chiwetel Ejiofor. Totes dues cintes estan àmpliament nominades per la propera cita dels Òscars, el 2 de març vinent.

El de l'actriu australiana Cate Blanchett, premi a millor actriu protagonista pel seu paper de vídua desquiciada a Blue Jasmine, de Woody Allen.

I finalment els de Peter Greenaway i Helen Mirren, premiats amb sengles BAFTAs honorífics per les seves dilatades carreres cinematogràfiques, l'un com a inclassificable director i l'altra com a infatigable encarnadora de vides alienes durant més de quatre dècades.

Richard Linklater al catàleg

Peter Greenaway al catàleg

Helen Mirren, Sospitosa Habitual

Ves al prestatge de cinema

19/02/2014 08:50h
Mitjana (0 Vots)