Notícies

La sorprenent vida dels triops
La sorprenent vida dels triops

Autor: Diari de Girona

Al Pla de l’Estany hi habita un dels éssers més antics de la Terra que es troba a pocs llocs del món: el triop. Els triops són uns crustacis prehistòrics que tenen la capacitat de sobreviure en un estat de larva fins que es donen les condicions òptimes perquè aquestes eclosionin.

Les abundants pluges i nevades d’aquest any han permès que l’estany intermitent d’Espolla, a Fontcoberta, s’hagi omplert d’aigua provinent de dos rius subterranis connectats amb l’estany de Banyoles. Aquest fet, que pot tardar anys a repetir-se, inunda una gran extensió de terra i crea, durant un curt període de temps, un microhàbitat que permet el desenvolupament de les larves de triops, les quals han estat camuflades i expectants des de l’última inundació d’aquest terreny.   

Els triops tenen una vida molt curta, unes poques setmanes, que coincideix amb la pervivència de l’embassament. Quan l’estany comença a assecar-se, aquests crustacis ponen els ous i es moren. El terreny torna al seu estat habitual però ple de closques de triop i amb les seves larves amagades entre matolls i a la terra.

L’expectació que es genera a aquesta zona de Catalunya quan això succeeix, com aquest any, és màxima i s’omple de visitants en busca dels triops, ja que es calcula que fa més d’un centenar de milions d’anys que existeixen.  Ara mateix, l’estany ja s’està assecant i queden pocs dies per poder-los observar. 

 

Font: Programa Espai Terra TV3 de 06/03/2017

09/03/2017 17:40h
Mitjana (0 Vots)