Guia comarcal del Maresme

Les Biblioteques del Maresme han editat aquest 2017 la guia de recursos Fent i desfent aprèn l’aprenent: oficis d’abans al Maresme, amb l’objectiu de recordar i deixar constància a les futures generacions de quins eren els oficis antics a la comarca i en què consistien.

La manera de treballar de les persones ha canviat molt en els darrers cent anys, i molts oficis ancestrals han desaparegut. És el cas dels mestres d’aixa, palers o nansers, molt vinculats al món marítim. Altres professions han estat engolides per la industrialització i modernització dels treballs, com és el cas de les bugaderes d’Argentona, els calciners de Montgat o els artesans de vidre de Mataró. Alguns oficis han sobreviscut tot i el pas del temps com ara els cistellers o terrissaires, tot i que actualment a aquests se’ls designa amb el nom d’artesania. En algunes poblacions aquestes feines han arribat a ser un puntal per a l’economia, com el cas de les puntaires d’Arenys de Munt, els telers de Tiana o els estampadors de Premià de Mar, aquests darrers amb reconeixement internacional.

La guia es pot consultar aquí :

També hi ha l’app BibliosMaresme disponible per a dispositius mòbils i tablet. En aquesta app hi trobareu la guia sencera, accés als vídeos de cada ofici (entrevistes, material audiovisual inèdit,...), així com informació de totes les biblioteques de la comarca del Maresme:

Enllaç per a versió IOS: https://itunes.apple.com/us/app/bibliosmaresme/id621261740?mt=8

Enllaç per a versió Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dortoka.BibliosMaresme

22/09/2017 11:14h