Martí Gironell guanya el Premi Ramon Llull
Martí Gironell guanya el Premi Ramon Llull

L’escriptor i periodista Martí Gironell (Besalú, 1971) ha guanyat el 38è Premi Ramon Llull 2018 amb la novel·la "La força d’un destí", dedicada a l’emprenedor Ceferino Carrión que després esdevindria, als Estats Units, Jean Leon. 

L’autor ha apuntat que es va sentir ‘encuriosit i enamorat per la història d’aquest emprenedor català amb orígens càntabres, nascut a Santander, però que des dels vuit anys va viure a Barcelona’. De fet, Leon tornaria a Catalunya per a comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi. L’obra guanyadora s’editarà en català (Columna) i també en castellà (Editorial Planeta) i en francès (Belfond). Es publicarà el 28 de febrer.

El debut novel·lístic de Gironell, "El pont dels jueus" (Columna, 2007), es va convertir en un fenomen que  fins i tot va generar una ruta turística a l'escenari de l'obra, Besalú.Amb una bona acollida de públic, la seva segona novel·la, "La venjança del bandoler" (Columna, 2008), va obtenir el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica.

També ha escrit la novel·la "L'arqueòleg" (Columna, 2010) una aventura basada en la vida del monjo Bonaventura Ubach, fundador del Museu de Montserrat. La novel·la "L'últim abat" (2012) està protagonitzada per Pere Frigola, abat al Monestir de Sant Benet de Bages.

Ha publicat dos novel·les: "El primer heroi" (2014), ambientada en la prehistòria i la protagonitza Ynatsé, un habitant d'un poblat situat a l'actual Banyoles; i "Strappo" (2015) ambientada al 1919, on uns individus sense escrúpols extreuen els tresors que contenen les esglésies del Pallars i la Vall de Boí. 

 

29/01/2018 13:53h