2017, Any Palau i Fabre

Josep Palau i Fabre va néixer a Barcelona el dia 21 d'abril de 1917 i va morir a la mateixa ciutat el 23 de febrer de 2008. Va ser un autor polifacètic de teatre, novel·la, assaig, poesia i crític d'art barceloní. Es reconegut per ser un dels màxims especialistes en l'obra del pintor Pablo Picasso.

Aquest any 2007 es compleix el centenari del seu naixement i la Fundació Palau i Fabre ho celebra amb tota una sèrie de commemoracions dedicades a la seva obra i a la seva figura.

El comissari encarregat d’aquest centenari és Manuel Guerrero, crític, escriptor i un gran coneixedor de la seva obra.

Palau i Fabre va rebre diversos premis literaris al llarg de la seva carrera: l'any 1984 el Premi Literatura Catalana d'assaig de la Generalitat de Catalunya per Nous quaderns de l'alquimista, el 1996 el Premi Nacional de Literatura concedit per la Generalitat de Catalunya per Contes de capçalera, el 1998 el Lletra d'Or per Estimat Picasso, el 1999 el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el 2006 el Premi de la Crítica Serra d'Or d'obres completes per Obra literària completa.

És un dels autors fonamentals en llengua catalana de la segona meitat del segle XX juntament amb Salvador Espriu, Joan Vinyoli, Gabriel Ferrater, Vicent Andrés Estellés, Blai Bonet i Maria-Mercè Marçal. Com a estudiós de l’obra de Picasso, les seves obres figuren en la primera línia de la bibliografia picassiana internacional.

27/02/2017 09:36h