Guies de lectura

La gihad i el terror

La gihad i el terror

T'oferim una guia de lectura per tal de posar llum als darrers actes terroristes ocorreguts a París, Beirut, Nigèria i Síria, que posen sobre la taula el problema del terrorisme d'arrel fonamentalista islàmica. 

Data de creació: 18/11/2015

Última actualització: 19/11/2015

Les arrels del terror

 El Conflicto del Islam
El Conflicto del Islam
Ferro, Marc  
Madrid : Cátedra, 2004

Marc Ferro és un historiador francès. El seu estudi se centra en la història europea de principis del segle XX , especialment en la història de la URSS , així com la història del cinema. És Director d'Estudis en Ciències Socials a l'École des Hautes Études en Sciences socials . És codirector de la revista Annales. També ha dirigit i presentat documentals televisius sobre l'ascens del nazisme , Lenin i la Revolució Russa, així com de la representació de la història en el cinema.

 El Viaje del yihadista: dentro de la militancia musulmana
El Viaje del yihadista: dentro de la militancia musulmana
Gerges, Fawaz A.  
Barcelona : La Vanguardia, 2007

Fawaz A. Gerges és un autor acadèmic libanes-americà amb experiència a l'Orient Mitjà, política exterior, relacions internacionals, Al-Qaida  i relacions entre el món islàmic i occidental. En l'actualitat és professor de l'Orient Mitjà Política i Relacions Internacionals de la London School of Economics i Ciències Polítiques. 

 Guerra entre barbaries: hegemonía norteamericana, terrorismo de Estado y resistencias
Guerra entre barbaries: hegemonía norteamericana, terrorismo de Estado y resistencias
Taibo, Carlos  
Madrid : Suma de Letras, cop. 2002

Carlos Taibo Arias és un escriptor, editor i professor Titular de Ciència Política i de l'Administració a la Universitat Autònoma de Madrid.

 La Enfermedad del Islam
La Enfermedad del Islam
Meddeb, Abdelwahab  
Barcelona : Galaxia Gutenberg, 2003

Abdelwahab Meddeb fou traductor de l'ONU FUE, locutor, productor de ràdio, escriptor, historiador, poeta tunisià professor i , resident a França. Hind Meddeb . Va estudiar a la Universitat de Tunísia i Després Lletres i Història de l' Art a la Sorbona de París. També fou professor a la Universitat de París a Nanterre i director de la revista internacional Dédale.

 La Fascinación del Islam
La Fascinación del Islam
Rodinson, Maxime  
Madrid [etc.] : Júcar, 1989

Maxime Rodinson fou un historiador, lingüista i sociòleg, expert en el món àrab i l'Islam. Lingüista, especialista en una trentena de llengües i dialectes i autor d'una extensa obra d'assaig, va ser un orientalista referència, a més d'un activista compromès, sobretot amb la causa palestina.

 Orientalismo
Orientalismo
Said, Edward W.  
Barcelona : Debolsillo, 2003

Edward Wadie Said va ser un crític i teòric literari i musical, i activista palestí. Va ser autor i analista de fama mundial, i membre del Consell Nacional Palestí ( 1977-1991 ) . De 1963 fins a la seva mort el 2003 fou professor de literatura anglesa i literatura comparada a la Universitat de Columbia. Considerat com un dels iniciadors dels Estudis poscolonialistas. El 1999  al costat de Daniel Barenboim , va fundar l'Orquestra West - East, que té seva seu a Sevilla.

 Suníes y chiíes: los dos brazos de Alá
Suníes y chiíes: los dos brazos de Alá
Martín, Javier  
Madrid : Catarata, 2014

Javier Martín Rodríguez és delegat de l'Agència EFE al Nord d'Àfrica, amb seu a Tunísia, i un dels periodistes amb més experiència sobre el terreny a l'Orient Mitjà, on viu des de 1996. Fundador de la primera corresponsalia permanent de l'Agència EFE a l'Iran , va treballar durant més d'una dècada a la seva oficina central de l'Orient Mitjà , des d'on va cobrir com a enviat especial guerres com les de l'Iraq ( 2003 ) i el Líban ( 2006 ) . Des de finals d'aquest any fins al 2008 , va fundar al Caire el nou servei de notícies en Àrab a l'Agència EFE. El 2011 va ser testimoni directe de la caiguda del Muammar Gaddafi i el 2012 va viatjar a Síria com a enviat especial al conflicte civil que viu el país . Al gener de 2014 va ser nomenat delegat de l'Agència EFE per a Israel i Palestina , ja que li va donar l'oportunitat de cobrir l'útima ofensiva israeliana a Gaza .

Torna a l'inici