Guies de lectura

Totes iguals, Tots iguals!

Totes iguals, Tots iguals!

El 8 de març celebrem el Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora. Aprofitem aquest dia per reclamar i celebrar la igualtat d'homes i dones en tots els aspectes de la vida: a casa, a l'escola, a la feina...

Des del portal Gènius, nosaltres volem celebrar-ho... llegint!

I per fer-ho, hem triat una bona pila de llibres que destaquen perquè tracten homes i dones com a iguals.

Trobareu moltes històries on  les nenes, les noies, les mares, les àvies, les amigues... les DONES, són les protagonistes. Però també hi trobareu d'altres on els protagonistes són nois, nens o homes a qui també els afecta la discriminació per qüestions de gènere, és a dir, pel fet que són nens, nois i homes.

Hem organitzat els llibres en quatre apartats.

A "Família" trobareu llibres que parlen de pares i mares i fills i filles, i tot el que passa entre elles i ells, gairebé sempre dins de les parets de casa.

A "Amics" trobareu llibres que parlen d'amistat, de companys d'escola, d'aventures de vacances...

A "Al món" trobareu les aventures que van més enllà de casa, barri, i escola... on els protagonistes han de sortir i enfrontar-se a adversitats reals i imaginàries.

A "Coneixements" trobareu llibres on informar-vos sobre la igualtat de gènere i el paper de les dones a la història, a més d'alguns contes sobre dones que han fet història.

Però, per sobre de tot això, el que trobareu són llibres que esperem que us agradin i us engresquin. Que vagi de gust!

Accés a la guia en pdf

Data de creació: 02/03/2015

Última actualització: 10/04/2015

Amics. Contes a partir dels 8 anys.

 Ana Banana y yo
Ana Banana y yo
Blegvad, Leonore , Blegvad, Erik  
Madrid [etc.] : Alfaguara, 2002

L'Ana Banana és molt valenta. No té por de res. El nen amb el qui juga voldria ser com ella, i poder saltar i anar a allà on és fosc i gronxar-se fins arribar al cel...

 La Sorpresa de Nandi
La Sorpresa de Nandi
Browne, Eileen  
Caracas : Ekaré, 1996

La Nandi li porta a la seva amiga Tinti un cistell amb fruites i es pregunta quina li agradarà més. Ambdues tindran una sorpresa al final del camí.

 Oh! que bonic és Panamà!
Oh! que bonic és Panamà!
Janosch  
Barcelona [etc.] : Hipòtesi [etc.], cop. 2010

El dia que una caixa on hi diu "PANAMÀ" arriba a la casa del Petit Ós i el Petit Tigre, els dos amics inseparables decideixen marxar a la recerca d'aquest lloc meravellós.

 El Lago de los cisnes
El Lago de los cisnes
Lalana, Fernando , Rovira, Francesc  
Madrid : Bruño, 1998

El dia que l'equip de les nenes va guanyar l'equip dels nens al futbol, i el Pedrolo els va demanar que fessin alguna cosa, poc s'imaginava que el ballet hi seria la solució...

 Marduix
Marduix
Larreula, Enric , Espluga, Maria  
Barcelona : Cruïlla, 2005

La Marduix és una bruixa que un dia, per accident, deixa de ser-ho. Què farà, ella que mai no ha fet res més que ser bruixa? I quan recuperi els seus poders, voldrà tornar a ser bruixa com abans?

 Les Vambes de la Sofia
Les Vambes de la Sofia
Lipp, Frederick , Gaillard, Jason  
Barcelona : Intermón Oxfam, 2007

La Sofia viu a vuit kilòmetres de l'escola, però gràcies a les vambes que li han regalat, podrà aprendre a llegir i escriure i podrà ensenyar els altres infants del seu poble.

 Mercedes quiere ser bombera
Mercedes quiere ser bombera
Moncó Rebollo, Beatriz , Piérola, Mabel  
Barcelona : Bellaterra, 2004

El dia que a l'escola han de parlar del que volen ser quan siguin grans, i la Mercedes diu que ella serà bombera, comença un debat sobre si les dones poden o no ser el que vulguin.

 Rosalinde tiene ideas en la cabeza
Rosalinde tiene ideas en la cabeza
Nöstlinger, Christine  
Madrid : Alfaguara, 2002

Las ideas de Rosalinde son de todo tipo: piensa en la excavadora de juguete que le van a regalar, en cómo dejar de olvidarse de las cosas, o en ser portera cuando sea mayor.

 Fa nen o fa nena?
Fa nen o fa nena?
Rudo, Marcy , Solé Vendrell, Carme  
[Madrid] : Alfaguara, 2007

Qui són, les tres dones que viuen en una casa que s'il·lumina quan el sol ha marxat? Són bruixes? O són sàbies que coneixen secrets que volen compartir amb qui les vulgui escoltar?

 La Leo arma un bon sarau
La Leo arma un bon sarau
Schröder, Patricia , Schulte, Tina  
Barcelona : Baula, 2008

Els pares de la Leo s'han separat, i ella ha de començar a una nova escola. Allà coneixerà la Dotte, la Fanny i la Maia, i tot que al principi tenen alguna topada, acabaran sent la colla de la pega dolça.

 El Jardí de l'Hug
El Jardí de l'Hug
Wojtowicz, Jen , Adams, Steve  
Barcelona : Intermon Oxfam, 2006

La família de l'Hug Florindó és ben especial. I ell se sent massa sol a l'escola... fins que apareix l'Angelina, que també té un tret que la fa diferent de la resta. 

Torna a l'inici