Guies de lectura

Química recreativa

Química recreativa

En aquesta guia de lectura trobareu llibres i recursos per introduir-vos a aquesta disciplina i conèixer els personatges que han marcat la història, així com obres literàries on la química és la protagonista. Com la història de la Taula Periòdica concebuda per Dmitri Mendeleïev va tenir aquest somni ara fa 150 anys. 

Data de creació: 15/09/2011

Última actualització: 18/02/2019

Històries amb química


 Congreso de futurología
Congreso de futurología
Lem, Stanislaw  
Madrid : Alianza, 2005

L'obra narra les peripècies d'Ijon Tichy, que, després d'haver passat un llarg període d'hibernació, desperta l'any 2039 en un món en el qual impera la pau gràcies a diversos productes químics.

 El Hombre invisible
El Hombre invisible
Wells, H. G. , Aranda, José  
Madrid : Almadraba, 2010

Jack Griffin, un investigador científic, experimenta sobre si mateix, amb èxit, un sèrum per fer-se invisible. La seva nova naturalesa està lluny de comportar els avantatges previstos: el misteri, el poder, la llibertat, l'arrosseguen a la soledat i la desesperació.

 El Increíble Hulk
El Increíble Hulk
Leterrier, Louis , Norton, Edward , Tyler, Liv , Roth, Tim  
Madrid : Sony Pictures, 2008

El Dr. Bruce Banner treballa en una fàbrica d'embotellament de begudes en un barri de faveles brasiler. Un accident posa al General Ross i l'exèrcit de nou darrera la seva pista. El General, incapaç de detenir-lo mitjançant procediments convencionals decideix experimentar amb la mateixa matèria verda que el transforma. Ara Hulk tindrà un rival a la seva alçada.

 El Profesor chiflado
El Profesor chiflado
Lewis, Jerry , Stevens, Stella , Moore, Del  
Madrid : Paramount, DL 2002

Enginyosa i divertida adaptació en to cómic de la novel·la de Stevenson "Dr. Jekyll y Mr. Hyde".

 El Sistema periódico
El Sistema periódico
Levi, Primo  
Barcelona : El Aleph, 2007

El sistema periòdic és, abans que cap altra cosa, l'autobiografia d'un químic que, en analitzar el que ha estat la seva trajectòria professional, s'adona que la resta de la seva vida no se'n pot deslligar.

 Imán
Imán
Sender, Ramón J.  
Barcelona : Crítica, 2006

L'obra es focalitza en el soldat Viance, carn de canó, màquina de matar, home sense destí, i recrea amb un dramatisme i una veracitat sorprenents les infinites penalitats que comporta tot conflicte bèl·lic.

 L'Estrany cas del Dr. Jekyll i el Sr. Hyde
L'Estrany cas del Dr. Jekyll i el Sr. Hyde
Stevenson, Robert Louis  
Barcelona : Bambú, 2009

En els seus quaderns, el Dr. Jekyll confessa que de jove va aconseguir una poció que aconseguia transformar una persona en un de sol dels seus pols oposats. Així, cada vegada que Jekyll prenia la poció, es transformava en Hyde, un veritable assassí i misantrop...

 L'Illa misteriosa
L'Illa misteriosa
Verne, Jules  
Barcelona : La Magrana, 2001

Durant la Guerra de Secessió nord-americana, cinc ciutadans nordistes, presoners de les tropes sudistes a la ciutat de Richmond, s'escapen en globus. Un huracà imprevist els arrossega fins fer-los aterrar en una illa deserta, al mig de l'oceà Pacífic.

 La Amenaza de Andrómeda
La Amenaza de Andrómeda
Crichton, Michael  
Barcelona : Ediciones B, 1997

L'Scoop VII, un satèl·lit encarregat de buscar en l'espai noves formes de vida en forma de bacteris o virus, torna a la Terra aterrant al petit poble de Piedmont. Allà el satèl·lit és obert, alliberant un terrible virus que coagula tota la sang del cos humà en escassos segons, produint la mort de manera immediata.

 La Dona que buscava
La Dona que buscava
al-Sa'dawi, Nawal  
Barcelona : Proa, 1998

És un relat lúcid de la història d'una dona fascinada per la química que converteix l'apassionada recerca personal de l'existència en una dinàmica obsessiva per descobrir el que forma part de la realitat o el que només és una il·lusió dels sentits.

 La Química de la muerte
La Química de la muerte
Beckett, Simon  
Barcelona : Mondadori, 2009

David Hunter tracta de refer la seva vida com a metge en un petit i aïllat poble de Norfolk després que una tragèdia personal posés fi a la seva carrera com a expert forense a Londres. Però quan apareix el cadàver descompost d'una jove de la localitat, es veu obligat a tornar al que millor sap fer: escodrinyar les restes i trobar pistes allà on els altres no veuen res.

 Les Afinitats electives
Les Afinitats electives
Goethe, Johann Wolfgang von  
Barcelona : Proa, 1997

A finals del segle XVIII, s'anomenava afinitats electives el peculiar fenomen químic pel qual dos elements associats es disgreguen sota l'acció simultània de dos altres elements, i s'hi associen formant dues noves parelles. En quina mesura aquest fenomen no es dóna també en el món dels sentiments humans?

 Les Partícules elementals
Les Partícules elementals
Houellebecq, Michel  
Barcelona : Empúries [etc.], 1999

Narra la història del Michel i el Bruno, dos germanastres de tarannàs inconciliables: d'una banda, el Michel és un biòleg de prestigi, una mena de monjo científic que als quaranta anys ha renunciat al sexe i només surt per anar al supermercat; de l'altra, el Bruno, també de quaranta anys, és professor de literatura, un misogin racista, un virtuós del ressentiment, obsessionat per la pornografia; una encarnació consumada, en definitiva, d'una societat en què la velocitat del plaer ofega el naixement del desig.

 Me siento rejuvenecer
Me siento rejuvenecer
Monroe, Marilyn , Grant, Cary , Rogers, Ginger , Hawks, Howard  
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2002

Un brillant químic (Cary Grant) inventa una fórmula per aconseguir una beguda que impedeix envellir, però una mica més del que es proposava quan un ximpanzé l'aboca en el dipòsit d'aigua potable.

 Memorias
Memorias
Asimov, Isaac  
Barcelona : Ediciones B, 1998

Aquestes Memòries -per on desfilen personatges de la talla d'Arthur C. Clarke, Frederik Pohl, Ben Bova i Robert Silverberg- no es limiten als perfils del personatge públic, en elles sentim també la veu més íntima d'Asimov, que amb aguda ironia va desgranant les seves opinions sobre amics i enemics, sense deixar de banda unes saboroses anècdotes sobre la seva vida de pare i marit.

 Química perfecta
Química perfecta
Elkeles, Simone  
Barcelona : Versátil, 2010

Els nois de l'Institut Fairfield, en els suburbis de Chicago, saben que les bandes de South Side i North Side no són precisament elements compatibles. De manera que quan la líder de les animadores Brittany Ellis i el pandillero Alex Fuentes es veuen obligats a treballar com a companys de laboratori a classe de química, els resultats prometen ser explosius.

 Vector
Vector
Cook, Robin  
Barcelona : Debolsillo, 2004

A Nova York, un emigrat rus es dedica a produir armes bacteriològiques en el seu temps lliure i un grup paramilitar d'ideologia feixista està disposat a utilitzar-les en un salvatge atemptat.

Torna a l'inici