Guies de lectura

Una guerra de trinxeres

Una guerra de trinxeres

"La trinxera. Olor de sang, de fang. Homes atrapats al filferro. Pluges torrencials. Cadàvers i més cadàvers. L'horror. Bales perdudes, avenços cap a la mort segura amb la vaioneta calada i les ràfegues de metralladora esbocinants els somnis.

Deu milions de morts, quatre anys llargs en els quals s'esborraren tots els somnis dels progrés humà i en els quals es va posar fi a cinc llargs segles d'evolució humana, des de la darrera centúria de l'edat mitjana cap endavant. Prop de setanta milions d'homes desplaçats fins als diferents fronts de batalla i un món que es va transformar radicalment. Formes de govern que havien romàs sense canvis durant segles varen esberlar-se i començà una nova Europa que desembocà només vint anys després en la Segona Guerra Mundial. 

La Gran Guerra no només va transformar la política, la geografia i la història: després d'aquells quatre anys ja no va ser possible escriure com abans. L'art, i molt especialment la literatura, es va transformar de forma radical. El cinema, nascut molt poc abans del conflicte, també en va esdevenir un testimoni."

Sebastià Benassar, historiador.

Aquesta guia s'ha fet amb motiu de l'exposició itinerant "Una guerra de trinxeres. Literatura i cinema de la Primera Guerra Mundial, 1914-1918"

 

PRESTATGE VIRTUAL DE NOVEL·LA


Consulta el Prestatge Virtual de Novel·la on trobaràs aquesta altra Guia de lectura relacionada: Novel·les de la Primera Guerra Mundial

Data de creació: 12/06/2014

Última actualització: 22/01/2015

Pel·lícules


 Capitán Conan
Capitán Conan
Tavernier, Bertrand , Torreton, Philippe , Le Bihan, Samuel , Le Coq, Bernard  
Madrid : Vértigo, DL 2006

En aquesta selecció no podia faltar una pel·lícula d'un dels grans directors francesos que ens explica el final de la Primera Guerra Mundial, quan les ordres de mobilització no arriben amb suficient rapidesa al batalló que dirigeix el capità Conan en el front oriental i que ens explica la història real de l'exèrcit de Salònica, que va ser abandonat a la seva sort lluitant contra els bolxevics als Balcans després del final de la contesa.

 El Barón rojo
El Barón rojo
Corman, Roger , Law, John Phillip , Stroud, Don  
Sabadell: Regia, 2008?

En la Gran Guerra varen començar a tenir protagonisme per primera vegada els avions com a eina de combat. I sempre s'ha associat als combats aeris al Baró Roig, l'as de l'aviació alemanya Manfred Von Richtofen, que va aconseguir abatre un total de vuitanta avions aliats abans de caure definitivament el 1918. La pel·lícula explica la seva vida i recrea la importància de l'aviació en aquest conflicte, la base de proves per a futures implicacions dels avions a les batalles.

 Gallipoli
Gallipoli
Weir, Peter , Lee, Mark , Gibson, Mel , Graham, Ron  
Madrid: Paramount, cop. 2006

El film compta amb una de les millors actuacions de l'actor Mel Gibson i presenta la peculiaritat de mostrar-nos uns protagonistes que no són gaire habituals i uns escenaris que tampoc, ja que està ambientada a la península de Gallipoli i narra l'enfrontament entre els soldats australians i els turcs. La batalla de Gallipoli va ser una de les més crues de la Gran Guerra i milenars de soldats australians hi varen perdre la vida en el que s'ha considerat el despertar tràgic a la vida adulta de la nació.

 Johnny cogió su fusil
Johnny cogió su fusil
Trumbo, Dalton , Bottoms, Timothy , Sutherland, Donald , Robards, Jason  
[S.l]: Paycom, cop. 2005

El film de Dalton Trumbo es va estrenar als EUA en plena guerra de Vietnam i és una de les obres d'art més estremidores ambientades a la Primera Guerra Mundial. Ens narra la història d'un soldat ferit en un bombardeig on perd tots els sentits i totes les extremitats. Quan finalment aconsegueix comunicar-se amb morse amb els metges demana que el matin, però la seva petició no es compleix perquè el volen estudiar per a la ciència mèdica. Una pel·lícula de la Primera Guerra Mundial, però que tenia la intenció d'acabar amb una guerra coetània.

 La Gran guerra
La Gran guerra
Monicelli, Mario , Sordi, Alberto , Gassman, Vittorio , Mangano, Silvana  
[S.l.]: Regia Films, [2008?]

La pel·lícula està ambientada en el front italià i compta amb la interpretació de dos grans del cinema italià, Alberto Sordi i Vittorio Gassman en els papers principals, així com el de Silvana Mangano en un dels seus papers més coneguts. Narra les aventures de dos soldats que intenten fer tot el possible per escapar del front de guerra, però que al final es comportaran com a dos grans herois per salvar els seus companys. És un gran al·legat tragicòmic contra l'absurditat de la guerra.

 La Reina de África
La Reina de África
Bogart, Humphrey , Hepburn, Katharine , Huston, John  
Barcelona: Manga, [2003?]

Humprey Bogart va guanyar l'Òscar al millor actor per aquesta pel·lícula basada en una novel·la publicada el 1935. La reina de África compta amb el valor afegit d'estar ambientada a l'Àfrica, i de mostrar, per tant, escenaris bèl·lics diferents dels habituals. Cal recordar que bona part de l'enfrontament on perderen la vida deu milions de persones va tenir el seu origen en les ambicions colonials de les potències. Bogart, a més a més, va comptar amb Katharine Hepburn com a parella de repartiment.

 Lawrence de Arabia
Lawrence de Arabia
Lean, David , Guinness, Alec , Quinn, Anthony , O'Toole, Peter  
Madrid: Sony, cop. 2009

Repartiment de luxe. Set Òscars i una llegenda del cine bèl·lic de tots els temps. Aquest és el resum que es podria fer de Lawrence d'Aràbia, el biopic d'un oficial anglès que va fer tot el possible per aixecar els beduïns i els palestins i obrir un nou front de guerra a la zona d'Aràbia. Les imatges espectaculars, les quasi quatre hores de pel·lícula i el fet de parlar d'una nova zona de conflicte, la converteixen en imprescindible a l'hora de parlar del cinema de la Primera Guerra Mundial, però també per intentar entendre millor els conflictes del Pròxim Orient.

 Senderos de gloria
Senderos de gloria
Kubrick, Stanley , Douglas, Kirk , Meeker, Ralph , Menjou, Adolphe  
[S.l.]: MGM, DL 2004

Amb guió del propi Stanley Kubrick i la col·laboració de Calder Willingham i Jim Thompson, Senderos de Gloria  es va estrenar el 1957. La interpretació magistral de Kirk Douglas en el paper protagonista i la duresa de la història feren que s'hagués de rodar a Alemanya. El film narra un dels desastres francesos en el combat i sobretot l'arbitrarietat dels comandaments i el menyspreu per la vida dels soldats. Està considerada un clàssic antimilitar i un dels millors films de Kubrick.

 War Horse
War Horse
Spielberg, Steven , Watson, Emily , Thewlis, David , Mullan, Peter  
[S.l.]: Dreamworks, cop. 2012

Després d'haver fet l'aclamada La lista de Schindler ambientada a la Segona Guerra Mundial, el director nord-americà ha fet el seu particular homenatge a la primera amb aquesta pel·lícula que centra el punt de vista en el cavall Joey, que anirà canviant de mans en mans i sobreviurà als principals moments d'intensitat bèl·lica fins al final del conflicte, quan tornarà a mans del jove anglès que el va criar. La pel·lícula és espectacular per la utilització de les tècniques modernes per a la reconstrucció de les batalles.

 ¡Armas al hombro!
¡Armas al hombro!
Chaplin, Charles , Purviance, Edna , Wilson, Jack , Chaplin, Sydney , Coogan, Jackie , Feducha, Marion  
Barcelona: Savor, DL 2010

Aquesta pel·lícula, dirigida i protagonitzada per Chaplin, es va enregistrar en ple conflicte i es va estrenar el novembre de 1918. Està basada tota en un somni i dura només 46 minuts. Era muda, però va ser sonoritzada posteriorment. En l'obra Chaplin interpreta un soldat que executa valeroses actuacions que li valen el reconeixement dels seus compatriotes, fins que arriba el moment de la veritat, el d'haver de despertar-se del somni. 

Torna a l'inici