Guies de lectura

Exposició Mira’m. La realitat desconeguda dels joves extutelats

Exposició Mira’m. La realitat desconeguda dels joves extutelats

No tots els joves tenen la sort de decidir quan i com s’emancipen. No tots poden comptar amb el suport familiar per a construir el seu present i futur. És el cas dels joves extutelats, nois i noies que han viscut sota el sistema de protecció d’infància perquè han estat víctimes d’una situació de gran dificultat. Per tant, que no poden comptar amb el suport familiar per a construir el seu present i futur. Créixer lluny de la pròpia família, viure l’abandonament o trencar les vinculacions afectives més importants durant la infància són només alguns dels aspectes més significatius que els envolten. Amb la majoria d’edat arriba l’hora d’emancipar-se, el moment que aquests nois i noies han de posar en marxa les seves habilitats i les seves competències per a incorporarse com a ciutadans adults a la societat. A ells, els exigim que siguin prou forts per a poder afrontar l’emancipació tot just superada la majoria d’edat, sense tenir en compte la manca de competències i de suport social informal que pateixen.

Data de creació: 05/10/2017

Última actualització: 11/10/2017

Exposició Mira’m. La realitat desconeguda dels joves extutelats


 Capitanes de la Arena
Capitanes de la Arena
Amado, Jorge,  
Barcelona : El Aleph, 2004

Novela situada en Salvador de Bahía, “Capitanes de la Arena” gira en torno a una banda de delincuentes de corta edad que, refugiados en una zona olvidada del puerto, asuelan la ciudad. La caracterización que hace Jorge Amado de estos niños arrojados a la delincuencia, conocedores de los más sórdidos aspectos de la lucha por la existencia, es uno de los mayores logros del popular escritor brasileño. La picaresca y la ternura, la búsqueda de la supervivencia y el sentido de la solidaridad son rasgos sobresalientes de esta novela en la que se entreveran lirismo y crudeza.

 Ciudad de huérfanos
Ciudad de huérfanos
Avi  
Barcelona : Bambú, 2012

En 1893, las calles de Nueva York están llenas de vida: hay gente por todas partes, suciedad y multitud de peligros. Si eres un repartidor de periódicos, como Maks Geless, de 13 años, más te vale tener cuidado con Bruno, el líder de la banda de los rufianes, que intenta hacerse con el control de todos los noticieros del Lower East Side, la zona este de la parte baja de la ciudad.

 Jo vaig ser un nen soldat
Jo vaig ser un nen soldat
Badjoko, Lucien  
Barcelona : La Campana, 2006

El petit Lucien Badjoko va agafar un fusell als 12 anys, va lluitar i va matar, igual que trenta mil nens més, per alliberar el Zaire de la dictadura de Mobutu. Als 16 anys va ingressar en un centre de reinserció. Allà va ser on la periodista Katia Clarens el va descobrir: "la seva mirada era diferent de la dels altres. Somreia amb seguretat". I Lucien li va confiar la seva història. Una història terrible que el noi va contar amb un estrany somriure permanent, i que en aquestes pàgines reviu amb una prosa que és digna de la millor narrativa clàssica sobre la cara i la creu de la guerra.

 Oliver Twist
Oliver Twist
Dickens, Charles,  
Madrid : Anaya, 2012

Oliver Twist malvive en un hospicio donde escasas raciones de comida y los castigos corporales son normas del sistema educativo. Empujado por el ambiente, ingresa en una banda de ladronzuelos a las órdenes del viejo avaro Fagin

 La Filla estrangera
La Filla estrangera
El-Hachmi, Najat  
Barcelona : Edicions 62, 2015

La filla estrangera narra l’entrada en la vida adulta d’una noia nascuda al Marroc i criada en una ciutat d’interior de Catalunya. La jove i brillant protagonista d’aquesta novel·la ha acabat l’etapa de l’institut i amb tan sols divuit anys ha de decidir si accepta el matrimoni arreglat amb el cosí que li proposa la mare o si marxa sola a Barcelona per desenvolupar el seu talent. Al llarg del relat, en què la llengua actua com a element actiu de la trama, símbol de les dificultats de comunicació i del xoc d’identitats, la noia reflexiona, entre moltes altres coses, sobre la llibertat, les arrels, les diferències generacionals o la complexa realitat personal, social i cultural que la condició d’immigrant imposa. 

 Nido vacío :
Nido vacío :
Giménez Bartlett, Alicia  
Barcelona : Planeta, 2007

"Nido vacío" empieza con un robo: a la inspectora Petra Delicado le quitan su pistola. Quien se la lleva es una niña que no ha cumplido aún diez años. A partir de ahí, hay algún que otro asesinato y una historia de mafias de pornografía infantil, de niñas desvalidas y madres que no lo son tanto, con el paisaje de la explotación sexual y la inmigración de fondo, que, como en buena parte de las novelas negras actuales, atisbamos según se desarrolla la investigación de los policías.

 El Señor de las moscas
El Señor de las moscas
Golding, William,  
Barcelona [etc.] : Libros del Zorro Rojo, 2014

Una treintena de muchachos son los únicos supervivientes de un naufragio en el que perecen todos los adultos que consiguen llegar a una isla. Enseguida se plantea cómo sobrevivir en tales condiciones, y no tardan en crearse dos grupos con sus respectivos líderes. Ralph se convierte en el cabecilla de los que están dispuestos a recolectar y a construir refugios, mientras Jack se convierte en el jefe de los cazadores, animados por un espíritu aventurero. Las tensiones entre ambos bandos no tardan en aparecer.

 Goodbye Berlín
Goodbye Berlín
Herrndorf, Wolfgang  
Madrid : Siruela, 2014

Con su madre ingresada por enésima vez en la clínica de desintoxicación y su padre en «viaje de negocios» con su joven secretaria, Maik parece condenado a pasar completamente solo y aburrido las vacaciones de verano en el chalé familiar. Entonces aparece Tschick con un viejo Lada azul robado. Tschick es un compañero de clase de origen ruso de pésima conducta y con problemas de integración. Los dos chicos de catorce años no tienen nada en común, excepto ser los marginados de la clase y los únicos no invitados a la fiesta de cumpleaños de la bella y popular Tatiana; pero una amistad a prueba de bombas da comienzo cuando escapan juntos de Berlín en el coche robado y se embarcan en un viaje lleno de increíbles peripecias por carreteras secundarias y extraños parajes.

 Todos los hermosos caballos
Todos los hermosos caballos
MacCarthy, Cormac  
Barcelona : Debolsillo, 2005

Situada en 1949, en las tierras fronterizas entre Texas y México, la historia se centra en el personaje de John Grady Cole, un muchacho de dieciséis años, hijo de padres separados que tras la muerte de su abuelo decide huir a México en compañía de su amigo Lacey, para encontrarse con un mundo marcado por la dureza y la violencia.

 La Mort del corredor de fons
La Mort del corredor de fons
Manuel, Jordi de  
Barcelona : Edicions 62, 2012

Mentre passeja el gos per la serra de Collserola un metge jubilat troba unes restes humanes. Les despulles revelen indicis sobre un nou tipus de crim a Barcelona. L'inspector Marc Sergiot, amb l'ajut de l'agent Carles Fortiana, és l'encarregat d'investigar els fils d'aquesta descoberta.Alhora, en un altre barri de la ciutat, un seguit d'assassinats en sèrie sacsegen la xafogor estival. La caporal Lídia Sánchez i l'agent Pau Ribó, de la brigada d'homicidis dels Mossos d'Esquadra, sospiten que els casos estan relacionats.Les vides de Hakim, un jove marroquí immigrant que somia en triomfar com a atleta, Leo, un petit delinqüent barceloní, i Zoran, un georgià més que sospitós, s'entrecreuen en una intriga dura, però totalment humana que reflecteix la complexitat de la societat actual i permet al lector endinsar-se en els conflictes relacionats amb la immigració i les noves màfies del crim organitzat. 

 La Banda dels nanos
La Banda dels nanos
Saviano, Roberto  
Barcelona : Anagrama, 2017

Nàpols, avui, és una ciutat bella i terrible: és el regne de la camorra, i els nanos que hi creixen ho fan sota el seu influx. Un grup de deu xavals es llança a conquerir la ciutat. Procedeixen de famílies corrents, els agrada lluir calçat de marca i tatuar-se el símbol de la seva banda. Liderats per Nicolas Fiorillo, el Maraja, el grup d'adolescents utilitza les motos com els bandits de les pel·lícules de l'Oest usaven els cavalls: envaeixen les voreres, atropellen vianants, s'escapoleixen pels carrers estrets del centre històric. Volen apropiar-se d'una part del negoci del tràfic de drogues i l'extorsió, i aprofiten el buit que han deixat algunes famílies per iniciar l'ascens.

Torna a l'inici