Guies de lectura

LGTBI a escena

LGTBI a escena

El teatre és l'art viu per excel·lència que pren de la realitat tot allò que és digne d’explicar i l'eleva al grau de l'estètic i el representatiu. Les arts escèniques també han tractat, al llarg de la història, els usos i costums en la vida de les persones amb sexualitats no normatives o amb identitats de gènere no binàries. Així s’han fet visible, entre altres temes, els plaers, desitjos, les dificultats, la manca de drets i les formes d’apoderament i d’orgull individuals i col·lectives.

Data de creació: 19/06/2017

Última actualització: 07/06/2022

Seccions de la guia

Obres de teatre


 A Chorus line
A Chorus line
Attenborough, Richard, , Douglas, Michael , Brown, Sharon , Borges, Yamil  
Madrid : Universal, cop. 2002

Adaptació cinematogràfica estrenada l’any 1985 del musical estrenat en 1976 i dirigit per Michael Bennett. La pel·lícula –protagonitzada per Michael Douglas – segueix a grans trets l’argument de l’obra original: en una audició per a una nova producció de Broadway, el formidable director Zach i el seu coreògraf assistent Larry indiquen als ballarins els passos que han de fer. Tots els ballarins estan desesperats per treballar. Després del primer tall, en queden 17. Zach els diu que busca un cos de ball potent de 4 nois i 4 noies. Vol aprendre més d'ells, i demana als ballarins que es presentin. Amb dubtes, els ballarins mostren els seus passats. Les històries generalment progressen cronològicament des de les primeres experiències de la vida per l'adultesa i fins al final de la carrera. Dos ballarins confessen el descobriment de la seva homosexualitat i les seves circumstàncies. A les biblioteques també trobaràs la banda sonora.

 A Wong Foo, ¡gracias por todo! Julie Newmar
A Wong Foo, ¡gracias por todo! Julie Newmar
Kidron, Beeban , Snipes, Wesley , Swayze, Patrick, , Leguizamo, John  
Madrid : Universal, DL 2003

Tres drag-queens inicien un viatge en automòbil, de Nova York a Hollywood, per a participar en el concurs nacional de reines. A la meitat de camí el cotxe s'espatlla en un remot i aïllat poble, on tothom porta una existència trista i avorrida. La pel·lícula s'ha adaptat al teatre musical amb llibret de Douglas Carter Beane (guionista del film) i música de Lewis Flinn.

 Bent
Bent
Sherman, Martin  
Barcelona : Robrenyo, 1982

Obra teatral de Martin Sherman, escrita el 1978, la qual denuncia l’assetjament que els nazis van sotmetre als homosexuals. Bent està inspirada en l’obra Los hombres de los triángulos rosas escrita per un testimoni supervivent dels camps de concentració, en Hans Heger. El títol fa referència a la forma despectiva d’anomenar als homosexuals com a “desviats”. L’obra de teatre va ser estrenada a Londres l’any 1979 i portada al cinema per Sean Mathias l’any 1997 amb gran èxit de la crítica.

 Carícies
Carícies
Belbel, Sergi  
Barcelona : Edicions 62, 1992

Belbel, un dels autors teatrals més prestigiosos i exitosos de casa nostra, ens presenta a Carícies deu quadres o escenes, cadascun només amb una parella d’actors o actrius, en què es tracten temes com l’incest, l’homosexualitat, la vellesa, la indigència, el maltractament o la mort. Es basa en l’obra La ronda d’Arthur Schnitzler i fou portada al cinema per Ventura Pons l’any 1997. El DVD també forma part del nostre fons especial de teatre i arts escèniques.

 Cliff = Acantilado
Cliff = Acantilado
Conejero López, Alberto  
Madrid : Fundación Autor, 2011

Montgomery Clift, una nit després d’una festa a casa de l’Elisabet Taylor, té un accident de cotxe. A partir d’aquell moment inicia una lluita interna entre la seva imatge d’home atractiu de Hollywood i un home trencat per dintre, alcoholitzat i sotmès a nombroses cirurgies facials. Sense prerdre de vista el gran respecte que tenia per la seva professió d’actor.

 Contradanza
Contradanza
Ors, Francisco  
Madrid : Egales, 2005

El text de Francisco Ors és una de les primeres obres teatrals del nostre país que parla obertament de l’homosexualitat. Estrenada l’any 1980, l’argument gira al voltant d’un dels personatges més coneguts de la història anglesa, la Reina Isabel I, qui en mans del dramaturg neix com a home i és gai. Tot una trama per denunciar la repressió i els drets d’aquest col·lectiu a l’Espanya franquista.

 Cuando fuimos dos
Cuando fuimos dos
López, Fernando J.  
Ciudad Real : Ñaque, 2012

Obra teatral que presenta el conflicte d’una parella d’homosexuals, César i Eloy, que s’enfronten a una difícil decisió, trencar la relació o donar-se una nova oportunitat. La història està plena de tòpics i tabús de la vida en parella com la sinceritat, la dependència o la infidelitat narrada d’una forma molt natural.

 Cèl·lules T i simpatia: monòlegs en el temps de la sida
Cèl·lules T i simpatia: monòlegs en el temps de la sida
Kearns, Michael  
Barcelona : Llibres de l'Índex, 1997

Trenta-quatre monòlegs sobre la sida, l’autor trenca i defineix els estereotips. Els personatges són totalment heterogenis: l’autobiogràfic Michael, La Roja, descrita com una puta negra. “La qüestionable correcció política d’un actor blanc interpretant un afroamericà o d’un actor sense problemes d’oïda interpretant un sord o d’un home interpretant una dona, no només és deliberadament controvertit, és el meu modus operandi”.

 De repente el último verano y otras piezas cortas
De repente el último verano y otras piezas cortas
Williams, Tennessee,  
Madrid : Alianza, DL 2012

Catherine Holly és una jove que aparentment ha perdut la salut mental. La seva tia, la Violet, amb la falsa intenció de guarir-la la vol sotmetre a una lobotomia. L’origen de la bogeria de la Catherine està en la mort del seu cosí, el Sebastian i fill de la Violet, durant un viatge a Europa al qual la jove l’acompanyava. La punyent veritat però, sortirà a la llum. El Sebastian havia estat menjat per uns nois mentre els pretenia, fent servir a la Catherine com a esquer.

 El Beso de la mujer araña
El Beso de la mujer araña
Puig, Manuel  
Barcelona : Seix Barral, 1983

Adaptació teatral de la novel·la homònima del mateix autor. Relata la relació entre dos pressos que comparteixen cel·la a un Buenos Aires durant la dictadura argentina. Es tracta de Valentín Arregui, un polític d’esquerres i Luis Molina, un homosexual que ha estat acusat d’abusar d’un menor. Els dos companys de cel·la tinen llargues converses sobre les seves vides. Va ser portada al cinema per Héctor Babenco l’any 1985, amb William Hurt i Raul Julia com a protagonistes.

 El Carrer Franklin
El Carrer Franklin
Cunillé, Lluïsa  
[Tarragona] : Arola, 2015

Una comèdia esbojarrada signada per Lluïsa Cunillé on els protagonistes, un taxista, un transvestit i una activista, radiografien la crisi econòmica actual enmig de la gran onada de desnonaments que sacseja els carrers.

 El Color púrpura
El Color púrpura
Walker, Alice  
Barcelona : RBA, 1993

Guanyadora del Premi Pulitzer de Novel·la 1983, el llibre narra la història de dues germanes nord-americanes de raça negra, Nettie, missionera a Àfrica i Celie, que viu al sud d’Estats Units enmig d’una vida torturada per la relació d’odi i repressió amb el seu marit i pels records traumàtics de la seva infància. Una vida tràgica on la seva única via de salvació  són  les cartes que l’envia la seva germana Nettie i la fe amb Déu. Però tot canvia amb la presència d’una dona, Shug Avery. A través de la seva coneixença i l’estima que li concedeix, Celie es descobreix com a persona i també com a dona. L’obra va ser adaptada al cine per Steven Spielberg l’any 1985.

 El Público
El Público
García Lorca, Federico,  
Madrid : Cátedra, 2001

Escrita entre 1929 i 1930, és una de les creacions teatrals més complexes de Lorca que tracta del valor per trencar amb el passat, amb les inèrcies, la tradició, la repressió -tant en pla artístic com en el afectiu- i emprendre allò que un realment desitja. Parla del teatre i del desig, a través d'un joc de màscares, en el qual es superposen ficció i realitat, en què les identitats es troben en contínua metamorfosi, perseguint sense parar l’autenticitat, l'honestedat i la llibertat. Dos grans temes relacionats entre sí articulen el text: l'amor i la veritat. La intenció del poeta és denunciar la falta de veracitat en el teatre, fins i tot a l'hora de descriure el sentiment més pur de l'ésser humà: l'amor. Així, no es pot representar l'enamorament entre persones del mateix sexe (d'aquí les nombroses referències a l'homosexualitat) o parlar dels problemes socials de les classes desfavorides.

 Estricta vigilància
Estricta vigilància
Genet, Jean,  
Barcelona : Edicions 62, 1973

L’obra de Jean Genet narra l’experiència de tres nois, Maurice, Lefranc i Ulls Verds en una cel·la on s’ha establert una jerarquia entre ells segons els actes criminals realitzats. D’aquesta manera Ulls Verds ocupar el primer lloc pel fet de ser un assassí seguit dels altres dos,  delinqüents menors. En tot aquest ambient opressor, Maurice i Lefranc, pugnen per aconseguir els favors d’Ulls Verds enmig d’un clima de sentiments contradictoris entre l’amor i l’odi cap al mateix líder. Un text teatral on es pot apreciar la temàtica de la delinqüència i l’homosexualitat constant en l’obra del dramaturg francès.

 

 Flor de otoño
Flor de otoño
Rodríguez Méndez, José María  
Madrid : Cátedra, 1986

Escrita pel dramaturg espanyol José María Rodríguez Méndez l’any 1973, l’obra descriu un succés real de la Barcelona dels anys 30, la doble vida d’un respectable advocat. Lluiset, un senyor de gran reputació viu de dia en un despatx de juristes i per a les nits en un club de cites actuant com a transvestit. Creada durant el franquisme, el text de Rodríguez Méndez, va tenir problemes amb la censura fins al punt que no va poder estrenar-se fins l’any 1982. El director de cine Pedro Olea va adaptar-la al cinema sota el títol ‘Un hombre llamado flor de otoño’ amb la interpretació de José Sacristán.

 

 Fun home: una familia tragicómica
Fun home: una familia tragicómica
Bechdel, Alison  
Barcelona : Reservoir Books, 2008

Novel·la gràfica seleccionada com un dels millors 100 llibres de l’any 2012 per ‘The New York Times’ i adaptada al teatre en forma de musical l’any 2013 per Lisa Kron i Jeanine Tesori, explica l’inici de la vida adulta d’Alison Bechdel, la qual revela la seva condició sexual de lesbiana al seu pare, Bruce Bechdel. Però tot es complica i al mateix s’accelera quan el seu mateix progenitor li diu que havia tingut relacions homosexuals, fins i tot amb menors d’edat.

 

 Gang Bang: obert fins l'hora de l'Àngelus
Gang Bang: obert fins l'hora de l'Àngelus
Miró i Coromina, Josep Maria  
[Tarrragona] : Arola, 2011

L’acció passa el dia abans de la visita del Sant Pare a Barcelona, i aquell dia, La llum, és un local gai especialitzat en intercanvis sexuals, està plena de clients. Membres de l’Església catòlica, polítics, i els habituals del bar es barregen amb el pressentiment que aquella nit serà especial. 

 Hedwig and the angry inch
Hedwig and the angry inch
Mitchell, John Cameron  
Madrid : Aurum, DL 2006

Hedwig és una dona transgènere cantant d’una banda de rock and roll. A través de flashbacks i cançons coneixem la història de la seva vida: des de la seva operació de canvi de sexe a l'altre costat del Mur de Berlín, el seu casament amb un soldat americà o la traïció d’en Tommy Gnosis, un amant que abans d'abandonar-la, li roba les cançons per triomfar com a estrella del rock. 

 Kràmpack
Kràmpack
Sànchez, Jordi  
Barcelona : Institut del Teatre, 1995

Aquesta obra tracta sobre l’amistat i els enamorament d’un grup de joves que comparteixen pis: en Josep Lluis, en Xavi, en Pau i la Berta ens mostraran la complexitat de les relacions humanes: la frustració amorosa, la homosexualitat, l'autoengany, la dificultat d'autoafirmació i la recerca d'una relació sentimental estable.  

 La Calumnia
La Calumnia
Hepburn, Audrey , MacLaine, Shirley , Garner, James , Wyler, William  
Madrid : Twentieth Century Fox, 2004

Pel·lícula basada en l’obra de teatre The Children’s Hour de Lillian Hellman. Dues mestres d’una escola femenina són acusades de mantenir una relació homosexual en un context històric on aquest fet era poc menys que un escàndol. El fet té el seu origen en el rumor que una alumna llença com a revenja per un càstig. La calúmnia, com va ser traduïda al castellà, va ser dirigida per William Wylder l’any 1961 i protagonitzada per Audrey Hepburn i Shirley McLaine.

 La Dama de les camèlies
La Dama de les camèlies
Dumas, Alexandre, , Dufrenoy, Sabine  
Tarragona : Arola, 2014

Inspirada en la història real de Marie de Duplessis, La Dama de les Camèlies és la novel·la més coneguda d’Alexandre Dumas fill, que ell mateix va adaptar al teatre el 1852. La història d’amor entre la prostituta Marguerite Gautier i el jove Armand Duval ha estat objecte de múltiples adaptacions al cinema, a l’òpera i al teatre. La present versió per a l’escena parteix de l’obra de teatre i la novel·la originals i converteix un dels personatges més populars de la història de la literatura en la protagonista d’un relat atemporal, perfectament recognoscible en el món d’avui.

 La Herencia
La Herencia
López, Matthew , Forster, E. M., , Forster, E. M.,  
[Madrid] : Dosbigotes, mayo de 2021

Ambientada a Nova York tres dècades després de la irrupció de l'epidèmia de la sida i poc abans de les eleccions del 2016 que van donar la victòria a Donald Trump, l'obra ens presenta un mosaic de relacions i connexions entre homes gais de diferents edats i classes socials, en què reflexiona sobre els drets han de ser les responsabilitats d'una generació amb la següent.

 La Prisonnière: piéce en trois actes
La Prisonnière: piéce en trois actes
Bourdet, Édouard  
Paris : Lib. Théatrale, 1928

La jove Irène de Montcel té una relació sentimental amb Madame Aiguines. El pare d’Irène, però, sospita que aquesta està sota una mala influència i per tal de tranquil·litzar-lo, Irène li fa creure que manté una relació amb Jacques Virieu, amb qui per aparences s’acabarà casant. Aquest, realment enamorat d’ella, coneix el seu amor lèsbic i el matrimoni fracassarà.

 Las Aventuras de Priscilla, reina del desierto
Las Aventuras de Priscilla, reina del desierto
Elliott, Stephan , Stamp, Terence , Weaving, Hugo , Pearce, Guy  
Madrid : MGM, 2005

Tres actrius de cabaret són contractades a un hotel d’Alice Springs, al bell mig del desert vermell d’Austràlia. El grup està format per dues Drag Queens i un transsexual que viatgen en autocar des de Sidney. Per a elles aquest serà també un viatge emocional.És una Road movie divertida i intensa sobre les relacions humanes i la diversitat de gènere.

 Les Criades
Les Criades
Genet, Jean,  
Sant Boi de Llobregat : Edicions del Mall, 1984

Escrita l’any 1947 per Jean Genet, representa una de les obres cabdals del dramaturg francès. Interpretada com una crítica a la burgesia del segle XX i una reflexió al voltant de les classes socials, les dues protagonistes, criades i germanes, senten fascinació i odi vers la seva senyora, fins al punt que entren en un joc perillós i obsessiu entre la realitat i la fantasia que no sabran com sortir-se’n. L’obra exhibeix escenes d’excitació i poder entre les tres dones, un fet que molts han interpretat el clàssic sota la mirada de LGBT. 

 Lisístrata
Lisístrata
König, Ralf  
Barcelona : La Cúpula, 2000

Lisístrata ha tingut una idea genial per a acabar amb la guerra: convèncer la resta de dones gregues d'iniciar una vaga de sexe per tal de forçar els homes a negociar la pau. Així els soldats estarian tan desesperats al no tenir amb qui desfogar-se, que signaran la pau. Amb el que les dones no comptaven és que quan una dona s'allunya d'un home, sempre hi pot haver un altre home disposat a ocupar el lloc d'ella. Adaptació del Ralf König de la clàssica comèdia d’Aristofanes.

 Los Chicos de la banda
Los Chicos de la banda
Crowley, Mart  
Madrid : MK, 1975

Un grup d’amics es reuneix per celebrar l’aniversari d’un d’ells en Harold. Entre els convidats es troba Alan amic de l’amfitrió de la festa, en Michael. Alan es defineix com a heterosexual però és evident que li atreuen els homes. Per posar-lo en evidència, s’inventen un joc de trucades. Aquest joc però, tindrà conseqüències més enllà de la seva finalitat. L’obra de teatre es va estrenar l’any 1968 i va ser portada al cinema per William Friedkin l’any 1970.

 Los Productores
Los Productores
Brooks, Mel , Wilder, Gene, , Shawn, Dick  
[Madrid] : Studio Canal, cop. 2009

Un productor i el seu comptable decideixen fer-se rics a través d’una estafa que consisteix a produir un espectacle amb la intenció que sigui el major fracàs de Broadway. Per fer-ho, entre altres coses, trien una horrible obra filonazi. Tanmateix, el seu propòsit fracassarà i començaran a tenir greus problemes quan l’obra es converteixi en un gran èxit. Oscar al Millor Guió Original i Nominació al Millor Actor Secundari el 1968.Nominacions als Globus d’Or al Millor actor de comèdia/musical i al Millor Guió el 1968.

 Lulu: la capsa de Pandora: una tragèdia-monstre
Lulu: la capsa de Pandora: una tragèdia-monstre
Wedekind, Frank  
[Barcelona] : Proa, 2001

Lulú és una dona plenament conscient del seu gran atractiu, el qual fa servir per jugar amb el desig que senten cap a ella homes i dones. Revoltada contra l’afany de possessió que desperta, farà tremolar una i altra vegada els fonaments del convencionalisme de la societat burgesa i el seu caràcter animal i instintiu la conduirà irremeiablement cap a la destrucció.

 Marc Rosich (2004-2020)
Marc Rosich (2004-2020)
Rosich, Marc  
Tarragona : Arola Editors, octubre 2021

Les obres incloses en el present volum són una mostra del perfil divers de Marc Rosich. En la selecció, es barregen la farsa esperpèntica, l'homenatge al melodrama, la paròdia política, el joc metateatral, el teatre de veus més formal, la biografia nostàlgica d'icones queer i les peces dedicades a intèrprets còmplices. Cada obra proposa un món particular, coherent amb unes regles de joc pròpies, però totes elles estan travessades per vasos comunicants: una mirada irònica i sorneguera sobre els humans, estratègies lingüístiques basades en la música de la paraula i un gust pels espais de frontera, on el teatre de text coqueteja amb el cabaret, la lírica, la cançó o la dansa, i on català i castellà conviuen de manera més o menys violenta.

 Ojos bonitos, cuadros feos
Ojos bonitos, cuadros feos
Vargas Llosa, Mario  
Madrid : Alfaguara, 2011

Obra sobre el poder desproporcionat de la crítica. Un jove sedueix un prestigiós crític d’art homosexual mogut per l’afany de revenja per la mort de la seva promesa. Aquesta se suicidà després de rebre una demolidora crítica per part del crític de la seva primera exposició de pintura. El jove acusa al crític de ser un artista frustrat i un homosexual reprimit.

 Qui té por de la Virginia Woolf?
Qui té por de la Virginia Woolf?
Albee, Edward  
Barcelona : Institut del Teatre, 1991

El George i la Martha s’odien. Coneixen perfectament les seves debilitats i com increpar-se. El George és un professor d’història amb un greu problema d’alcoholisme i la Martha és una dona frustrada i irritable. Quan una nit de dissabte es reuneixen amb un company de la feina i la seva dona per passar un estona agradable, la vetllada esdevé un autèntic malson. Les dues parelles s’endinsen dins d’un espiral d’odi que acaba per destapar les emocions més profundes de cadascun d’ells. L’obra  és un retrat de la societat americana de la segona meitat de segle XX on apareixen denominadors comuns:  l’alcoholisme, la impotència, l’infantilisme, l’homosexualitat latent i el sadomasoquisme entre d’altres tot articulat sota el mal nacional, l’engany. 

 Rent
Rent
Larson, Jonahtan , Warren, John  
[S.l.] : Sony Pictures, DL 2009

Rent és un musical basat en l'òpera “La Bohème”, de Giacomo Puccini. Narra la història d'un grup de joves pobres, artistes, creadors i músics que intenten sobreviure sota l'ombra de la SIDA al Lower East Side de Nova York durant els primers anys de la dècada dels noranta. El musical s’estrenà al New York Theatre Workshop l’any 1994 encara que oficialment es reestrenaria al mateix teatre l’any 1996. L’obra va ser un èxit i va guanyar diversos premis entre ells quatre Tony Awards i el Pulitzer de 1996.

 Smiley: una història d’amor
Smiley: una història d’amor
Clua, Guillem  
Barcelona : Sala FlyHard, 2012

L'Àlex acaba de tenir un desengany amorós. S'ha fet il·lusions amb algú que, al cap de poques setmanes, ha desaparegut del mapa. Agafa el telèfon i es disposa a demanar explicacions sense saber que aquesta trucada tindrà conseqüències imprevisibles. En Bruno, per la seva banda, no es fixaria mai en algú com l'Àlex, però un equívoc fa que s'acabin coneixent. I el que comença com una cita normal i corrent s'acaba convertint en un esdeveniment que els canviarà la vida. És el primer muntatge que Guillem Clua escriu i dirigeix alhora.

 Teatre trans i altres textos no normatius
Teatre trans i altres textos no normatius
Rosich, Marc  
Barcelona : Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, març del 2020

Les obres que formen part d'aquest volum dedicat al teatre trans i al teatre queer porten a l'escenari cossos i identitats de gènere que defugen la normativitat. Limbo, A mí no me escribió Tennessee Williams (porque no me conocía), De tritons i sirenes i Ocaña, reina de las Ramblas ens parlen d'individus que no encaixen en una societat bastida des del privilegi heteronormatiu.​

 Teatro gay
Teatro gay
Algarra, Antonio , Urtusástegui, Tomás  
México, D.F. : Pax México, 2002

Antologia que recull peces teatrals d’autors mexicans  a través de les quals ens volen apropar a les realitats de la comunitat LGTBI que demana icones i expressions que reforcin els seus valors estètics, morals i ideològics. No és dramatúrgia de la morbositat ni del sensacionalisme, és un teatre que li aposta a la qualitat estètica dels seus textos i a la trajectòria artística dels seus autors. Encapçala el llibre "Escaleno" de Gabriela Ynclán, una obra sobre un triangle amorós; segueix el relat "Inocente para siempre", de Jesús González Dávila, on la cruesa es fa present en una obra breu plena d'erotisme que frega l’escatològic. A "Piel de arena" de Tomás Urtusástegui, trobarem una combinació molt ben dosificada i mesurada d'humor, al·legoria, erotisme i melodrama. "Drácula gay", del mateix autor, és una farsa sobre el comte Dràcula en la seva versió efeminada, amb molt sentit de l'humor. Segueix una altra obra de Urtusástegui "Inseminación artificial", una peça breu i bastant emotiva, que recrea de forma molt realista la situació d'una parella de lesbianes que celebren el naixement del seu primer fill. Tanquen dues obres que aborden la situació de la SIDA, "Un día nublado en la casa del sol" d'Antonio Algarra i " Curvas peligrosas y fuertes vientos " de Marco Antonio Espinoza.

 The History boys
The History boys
Hytner, Nicholas , Griffiths, Richard , De la Tour, Frances , Moore, Stephen Campbell  
[S.l.] : Twentieth Century Fox, DL 2007

L’obra se situa en una escola anglesa d’educació secundària, on un grup de joves es preparen per als exàmens d’ingrés a Oxford i Cambridge. El valor i el sentit de l’educació, el pas de la joventut a la maduresa, el creixement personal i el coneixement de la pròpia sexualitat són temes que tracten el que es considera un dels millors textos d’Alan Bennet. 

 The Prom: una novela basada en el exitoso musical de Broadway
The Prom: una novela basada en el exitoso musical de Broadway
Mitchell, Saundra  
Barcelona : Nube de Tinta, octubre de 2020

El musical de Broadway The Prom ha servit d'inspiració per a una novel·la i una pel·lícula. L'Emma és una adolescent que té com a somni poder anar al ball de graduació del seu institut amb la seva parella, l'Alyssa. Però això que sembla tan senzill, en un petit i conservador poble de l'estat d'Indiana és quasi impossible. L'Emma, davant de tot plegat, decideix denunciar la vivència en un vídeo al seu canal de Youtube, aquest es viralitza i arriba fins a dues estrelles de Broadway en hores baixes, que hi veuen un filó per intentar reflotar la seva carrera artística.

 Un Cor normal
Un Cor normal
Kramer, Larry,  
Barcelona : Edicions 62, 1989

Obra teatral escrita l’any 1985 i adaptada al cine per Ryan Murphy el 2014 sota el mateix títol, narra l’inici de la crisi del VIH dins la comunitat gai de Nova York durant la dècada dels 80 i els esforços del mateix col·lectiu homosexual, metges i activistes, per combatre la malaltia. A més es presenta la denúncia davant de l’Estat americà que ignorava la magnitud del problema creient que era un problema exclusivament de les persones homosexuals. 

 Un Matrimoni de Boston
Un Matrimoni de Boston
Mamet, David  
Barcelona : Fundació Teatre Lliure, 2005

Obra protagonitzada per tres personatges femenins, dos dels quals, Anna i Claire, mantenen una relació íntima a la Nova Anglaterra del s. XIX. Tanmateix, per raons econòmiques Anna s’ha fet amant d’un home casat i Claire s’ha enamorat d’una jove a la qual ha convidat a la casa que comparteix amb Anna, amb el propòsit de seduir-la. Tant Anna com Claire ignoren, però, que l’amant de la primera i l’enamorada de la segona estan estretament connectats.

 Un Tranvía llamado deseo
Un Tranvía llamado deseo
Williams, Tennessee,  
Buenos Aires : Losada, 2006

Blanche i Stella Dubois són dues germanes que pertanyen a una rància i arruïnada família dels Estats Units. Blanche, una dona fascinant, culta, refinada i a la vegada tèrbola i decadent, visita la seva germana a Nova Orleans després del suïcidi del seu marit quan ella el descobreix al llit amb un altre home. Stella, jovial i enamorada del seu marit rude i violent, Stanley, li obre les portes de casa seva. Malgrat la seva actitud melindrosa i arrogant, Blanche és un esperit esquerdat que arrossega un passat tempestuós. La seva inestable conducta provoca conflictes que alteren la vida de la jove parella.

 Una Jornada particular
Una Jornada particular
Scola, Ettore, , Maccari, Ruggero , Fantoni, Gigliola  
[Barcelona] : Companyia Josep Maria Flotats, DL 1984

El dia en què Hitler arriba a Roma abans de la Segona Guerra Mundial, tots els habitants d’un de l’edifici marxen al carrer, a la gran manifestació feixista. Antonietta i Gabriele, una mestressa de casa i un periodista radiofònic homosexual perseguit pel règim feixista, no hi acudeixen i es troben de manera casual.  Són dues ànimes que es senten properes i que tenen dubtes –ell perquè haurà de deixar l’home que estima, ella perquè no té altra identitat que la d’esposa i dona de casa.

 Vaselina
Vaselina
Di Luca, Gabriele  
Barcelona : Arola Editors, novembre 2019

Un text atrevit, provocador i arriscat del dramaturg Gabriele di Luca que radiografia una particular família. Una comèdia àcida, delirant i descarada que posa a escena cinc personatges: Fil, un noi cínic i desil·lusionat i Charlie, un animalista convençut i defensor dels drets civils, cultiven grans quantitats de marihuana al seu pis per intentar donar el gran cop de les seves vides: invertir el funcionament del mercat i exportar-la a Mèxic. A ells dos s'hi afegirà Wanda, una noia obesa i insegura i Mina, la mare de Fil, una dona frustrada que acaba de sortir d'una clínica per desintoxicar-se del vici que sempre l'ha perseguit. Tot es complica quan, després de vint-i-dos anys d'absència, torna a casa el pare de Fil i exmarit de Mina, desvetllant la seva transsexualitat i declarant-se obertament bisexual.

 Àngels a Amèrica: una fantasia gai sobre temes nacional
Àngels a Amèrica: una fantasia gai sobre temes nacional
Kushner, Tony  
Barcelona : Llibres de l'Índex, 1997

L’obra s’ambienta a Manhattan als anys 80, en l’era de Ronald Reagan i l’esclat de la SIDA. Per una banda, Prior contreu la SIDA i el seu amant Lou l’abandona en saber-ho. Per l’altra, Joy i Pitt són parella però no han sortit de l’armari, és més, mantenen les aparences per diversos motius. Joy per creences religioses i Pitt per estatus social. HBO va realitzar una sèrie l’any 2003 amb el mateix nom basada en l’obra de teatre. L’obra va guanyar el Premi Pulitzer l’any 1993 i dos Premis Tony per la seva posada en escena.

Torna a l'inici