El passant dels Tres tombs

Els Tres tombs, els Traginers, els Tonis... hi ha mil i una maneres d'anomenar aquesta festa celebrada en honor de Sant Antoni Abat (o del porquet), patró del gremi dels traginers i protector dels animals utilitzats en les feines del camp.

Tot i que el dia de St. Antoni és el 17 de gener, podem trobar passants dels Tres tombs fins el mes de juny. La festa presenta uns trets comuns arreu del territori: comença amb una missa dedicada a St. Antoni en què es beneeixen els animals de treball i de companyia, i a continuació una cavalcada de traginers dóna tres voltes a la imatge del sant, a l'església o a la població.

Una corrua de carros, carretons i carruatges estirats per animals de peu rodó (cavalls, ases i bous) surten al carrer carregats amb tot tipus de mercaderies. Paral·lelament, en alguns municipis també s'organitzen activitats relacionades amb la vida a pagès i les feines del camp.

Es creu que els orígens de la festa són precristians. En cultures mediterrànies antigues, com la romana, ja es voltava entorn d'una foguera o d'un temple per aconseguir el favor dels déus.

Si us interessa conèixer aquesta festa de més a prop podeu veure'n alguns dels exemples més significatius passejant-vos pel barri de St. Antoni de Barcelona, Vilanova i la Geltrú, Igualada, Manlleu, Balsareny, Caldes de Montbui, Taradell, Valls, Falset i Cambrils. 

Data de creació 04-07-2018 Última actualització 02-12-2020