Saló Internacional del Còmic de Barcelona 2016

Ficomic és l'empresa catalana encarregada d'organitzar dues de les convencions de còmics més importants de tot l'Estat: el Saló Internacional de Còmic de Barcelona i el Saló del Manga. El primer és la cita obligada de tots els fans del còmic gràcies a una important presència d'autors, editorials, botigues i altres empreses relacionades amb el món del còmic però també del cinema o la indústria dels videojocs. També s'ha de destacar el lliurament dels prestigiosos premis que es porta a terme cada edició. Per la seva banda el Saló del Manga, amb els seus concursos de cosplay (disfresses) o karaoke i les seves activitats de difusió de la cultura japonesa ha aconseguit desenvolupar un aspecte lúdic que entusiasma a bona part dels otakus (fans) catalans que el consideren el seu punt de trobada per excel·lència.

Nominats al 34è Saló Internacional del Còmic de Barcelona - 2016 -

cartell

 

Els professionals del còmic han elegit en votació als nominats als premis del 34 Saló Internacional del Còmic de Barcelona en les categories de Millor Obra d'Autor Espanyol Publicada a Espanya el 2015 (10.000 euros), Premi a l'Autor Revelació Espanyol 2015 (3.000 euros, patrocinat per la Fundació Divina Pastora) i Millor Fanzine Espanyol 2015 (1.500 euros) i Millor Obra d'Autor Estranger Publicada a Espanya el 2015 (sense dotació econòmica).

Nominats a la millor obra d'autor espanyol publicada a Espanya el 2015
 

 
Una proposta singular, un reportatge d'investigació presentat en forma de còmic en la que es mostra la situació dels recollidors de deixalles de la ciutat de Barcelona. Una feina invisible en la que conviuen els grans empresaris i persones que viuen com a okupes, sense suport guvernamental.
 
 
 

"Corto Maltés. Bajo el sol de medianoche" de Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero (Norma Editorial)

El famós mariner Corto Maltès torna a la vida de la mà de Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero, seguint l'obra d'Hugo Pratt. En aquesta ocasió ens traslladem a l'any 1915 al Gran Nord, entre Alaska i Canadà, per complir una missió del seu amic Jack London. Aquesta aventura tindrà el rerefons històric de la Primera Guerra Mundial i la independència d'Irlanda i on es trobarà amb personatges reals de l'època. .
 

"El fantasma de Gaudí" de El Torres i Jesús Alonso Iglesias (Dibbuks)

Un thriller que uneix art i intriga amb Barcelona com a teló de fons i l'arquitectura d'Antoni Gaudí com a protagonista. Una sèrie de crims esgarrifosos tenen lloc a la Casa Vicens, el Parc Güell, la Casa Batlló, la Pedrera... L'inspector en cap Jaime Calvo inicia una investigació a contrarellotge; mentre l'Antònia, una dona que es veu involucrada accidentalment en el cas, afirma haver vist el fantasma de l'arquitecte. El Torres presenta una història fosca i absorbent que ens capbussa en l'univers i el simbolisme de l'obra de Gaudí per mitjà del dibuix monumental de Jesús Alonso Iglesias.

"El mundo a tus pies" de Nadar (Astiberri Ediciones)

Nadar narra la vida de tres joves davant dels condicionants que el món laboral imposa. És un àlbum reflexiu sobre la situació de la generació dels que tenen uns trenta anys. Aquells que haurien de gaudir d'una certa estabilitat, però viuen instal·lats en una precarietat laboral i vital permanent. No es queda en relatar quines són les condicions de vida de les persones sotmeses a la precarietat, sinó com els afecta en el seu estat d'ànim i en les seves relacions personals, en la percepció que tenen de sí mateixes i en la que tenen els altres.
 

"¡García! 1" de Santiago García i Luís Bustos (Astiberri Ediciones)

Garcia seria com barrejar El Capitán Amèrica amb Roberto Alcázar i Pedrín, aquest darrer mai millor dit. Un ex soldat d'èlit, franquista fins la mèdula, es criogenitzat per motius ocults. Avui en dia desperta per accident i es troba en mig de la nostra societat democràtica. El xoc mental serà encara més gran acompanyat d'una jove periodista d'ideologia esquerrana, intenti esbrinar el que va passar.
 
En una edició deliberadament pulp, Santiago García ens fa gaudir amb misteri, aventures, humor, i nostàlgia, mentre que Luís Bustos ho broda al dibuix.

 


"La balada del norte. Tomo 1" de Alfonso Zapico (Astiberri Ediciones)

Zapico ens torna a donar una clase d'història fabulada, en aquest cas ens porta a les dures lluites mineres a l'Astùria d'abans de la IIa Republica. El xoc de clases es evident, un s'enriqueixen a costa dels altres, tard o d'hora la corda no es podrà tibar més, i es trencarà. Tristàn i Isolina personifiquen a la perfecció aquest xoc de trens, trist i confús.

 


"La casa" de Paco Roca (Astiberri Ediciones)

La Casa és l'obra més personal en la trajectòria d'aquest autor. Després de la mort del seu pare, Paco Roca li ret homenatge  amb aquest còmic. Tres germans es reuneixen a la casa familiar on van créixer i on  els objectes acumulats durant anys s'han cobert de pols. Han de decidir si venen la casa i amb ella els espais i els records viscuts i compartits. L'escriptor Fernando Marias ha dit que és el llibre que ha permés a Paco Roca dibuixar  "el temps que fuig, o que va fugir, o que fugirà".
 

"La casa. Crónica de una conquista" de Daniel Torres (Norma Editorial)

Com diu el propi Daniel Torres, aquest llibre no es ni un tractat d'arquitectura, ni un llibre d'història, ni un assaig, ni un manual d'interiorisme. Però jo diria que es una mica de tot aixó, cosit pel llenguatge del còmic. 
 
En aquesta obra monumental que ha ocupat un grapat d'anys de la vida de l'autor, repassem l'hàbitat del ser humà des del neolític fins als nostres dies.

 


"La última aventura" de Josep Busquet i Javi de Castro (Dibbuks)

 

 



 


"Rituales" de Álvaro Ortiz (Astiberri Ediciones)

Manuela i Lorenzo, dos joves carregats de projectes inicien la convivència en un pis de lloguer a  Barcelona. El pis de sota s'utilitza, en principi, com a magatzem d'una botiga d'antiquaris. En dos anys, però, no han vist entrar ni sortir ningú, ni han sentitn cap soroll. Aquest és tret de sortida de tot de fets misteriosos i  estrambòtics i l'entrada a un món sòrdid. 

Nominats a la millor obra d'autor estranger publicada a Espanya el 2015

 

"Aquí" de Richard McGuire (Salamandra Graphic)

 

 

 

 


"Chapuzas de amor" de Jaime Hernández (Ediciones La Cúpula)

Jaime Hernández ens presenta la seva darrera obra protagonitzada per una Maggie Chascarillo més madura, però recuperant records de la seva infantesa, del seu passat familiar, des del punt de vista adult. Dibuixos exquisits de gran expressivitat que ens endinsaran en les emocions de cadascun dels personatges.
 
 
 

"Cruzando el bosque" de Emily Carroll (Roca Editorial)

Boscos inquietants, monstres que aguaiten... Cruzando el bosque conté cinc històries esgarrifoses sorgides de la imaginació macabra de l'aclamada i premiada Emily Carroll. Es tracta del seu debut, però, la seva habilitat com a novel·lista gràfica és evident des de la primera pàgina fins a l'última. Influenciada pel conte tradicional i la literatura gòtica, cada conte és bellament il·lustrat; paraules i imatges es combinen de forma sensacional per infondre por i terror al lector. Us atreviu a fer una passejada pel bosc?

 


"El árabe del futuro" de Riad Sattouf (Salamandra Graphic)

Més enllà del relat de les experiències d'un nen ros i la seva família a la Libia de Gaddafi, L'Arab del futur és l'autobiografia de Riad Sattouf, dibuixant del Charlie Hebdo. Aquest currículum de l'autor ja ens dóna una pista de quina visió vol transmetre en aquest còmic. El nen patirà les contradiccions del pare en veure l'arbitrarietat d'un règim suposadament progressista. 
 
 
 

"El escultor" de Scott McCloud (Planeta Cómic)

David Smith és un jove escultor que pateix una crisi creativa i personal molt profunda. Immers en aquesta espiral de destrucció que el condueix directe a l'abisme, realitza un pacte amb la mort per tal de recuperar el do del seu art. Però, el preu que David haurà de pagar per a fer realitat el seu desig serà molt alt... Scott McCloud construeix una història captivadora sobre l'amor, la vida i la mort amb Nova York com a immillorable escenari.
 
 

"El hombre sin talento" de Yoshiharu Tsuge (Gallo Nero)

 

 

 

 


"Julie Doucet. Cómics (1986-1993)" de Julie Doucet (Fulgencio Pimentel)

"Cuando empezé me sentia como una chica trabajando en la construcción. Ellos eran majos conmigo, yo era una especie de rareza, era una chica dulce y dibujaba unos tebeos muy guarros" Primer volum de les obres completes, algunes inèdites, de l'autora canadenca realitzades entre 1986 i 1993, una de les més destacades autores de l'underground dels anys 80-90. La recopilació inclou un fanzine de 16 pàgines que conté fragments de diverses entrevistes e imatges poc conegudes de la seva trajectòria. Imprescindible.

 


Last man"Last man 4" de Balak, Sanlaville i Vivés (Diábolo Ediciones)

 

 

 

 


"Tyler Cross 2: Angola" de Fabien Nury i Brüno (Dibbuks)

 

 

 

 

 


"Una aventura de Spirou. El Botones de verde caqui" de Yann i Olivier Schwartz (Dibbuks)

Després de la invasió alemanya a Bèlgica, l'Spirou aprofita la seva feina com a grum a l'hotel Moustic per a fer d'espia, i viure una aventura que portarà al final de la segona guerra mundial. Una visió adulta d'un personatge conegut per tots com es l'Spirou.