Cinema

Recorreguts cinematogràfics

 

Superstició
 

La superstició forma part de la història de la humanitat, i són moltes les que seguim al peu de la lletra. La història del cinema utilitza moltes vegades les pors i inquietuds més arrelades en el nostre interior, per fer-nos passar moment de tensió, suspens i terror. A través d'aquestes creences establertes, aconsegueixen fer-nos viure moments increïbles.

La gent tendim a evitar passar per sota les escales obertes, o obrir paraigües sota cobert. La sal es passa de mà en mà, per por de ser vessada. El número 13 s'evita sempre que es pot, així com posar ferradures cap per avall, o caminar per una esquerda. Moltes d'aquestes coses es prenen a broma, però després, sempre per si de cas, s'eviten.

L'argent fait le bonieur
Viernes 13

 

El número 13

Però, per què el 13 dóna tan mala sort?
Hi han tantes explicacions com un vulgui. Entre elles trobem l'Últim Sopar de Jesús i els seus deixebles: eren 13 sopant, i Jesús va acabar crucificat. El codi de Hammurabi omet aquet número en la seva llista. Existeixen 13 esperits de mal. La carta 13 de la baralla del Tarot és la mort.

Una de les primeres referències escrites a la mala fortuna relacionada amb el número 13, és la que té origen en la mitologia nòrdica, en la era precristiana: en un banquet en el Valhalla foren invitats 12 déus. Loki, l'esperit de la baralla i el mal, es va colar sense ser invitat, acabant sent 13 invitats. En la lluita conseqüent per a expulsar Loki, Balder, el favorit entre els déus, va morir.

No es pot constatar que sigui certa o no aquesta relació entre el 13 i les seves fatals conseqüències, però el "per si de cas" funciona fins i tot en els nivells més racionals: en la Fórmula 1 s'evita el 13. No trobaràs el número 13 com a fila de seients en algunes companyies aèries. En hotels i hospitals s'evita la planta número 13, o les habitacions amb aquest número. A Madrid, per donar un exemple més concret, no existeix la línia 13 d'autobús urbà.

A Espanya i Amèrica Llatina els dimarts 13, es consideren que porten molt mala sort. "En martes, ni te cases ni te embarques, y de tu casa no te apartes".

A França i el món anglosaxó passa el mateix amb els divendres 13. Es creu que l'origen d'aquesta superstició es remunta a un divendres 13 d'octubre de 1307, quan l'ordre dels Cavallers Templaris fou perseguida per la Santa Inquisició. Foren acusats d'heretgia, i assassinats o cremats a la foguera, en una gran matança col·lectiva. Des de llavors el divendres 13 es considera data de mala sort.

La màxima expressió cinematogràfica d'aquesta mala estrugança és la saga de Viernes 13 (1980-1993).

La pel·lícula de 1408 (2007), basada en una narració de Stephen King, fa múltiples referències al número 13. El propi títol, suma el número 13. L'habitació es troba al pis 14, però l'hotel elimina el pis 13 de la seva numeració per evitar la mala sort, així que, tècnicament, es troba al pis 13. Al pany de la porta, hi apareix gravat el número 6214, les xifres del qual sumen també 13. I l'hotel està situat al carrer Lexington Street, núm. 2245, de Nova York. Les xifres tornen a sumar 13. Per últim, es menciona que la primera mort que hi va haver a l'habitació, data de 1912. Una altra vegada sumen 13!
 


1408
   
   
Apolo 13
Apolo 13
 

El guerrero nº13
 

13 Fantasmas

 

Miralls en pel·lícules

La superstició al voltant dels miralls, és molt recurrent en la història del cinema. L'origen de la superstició és incert. Es parla que l'origen de trencar un mirall, i la mala sort, era una forma d'espantar els criats perquè tinguessin compte amb el que feien.

Per altra banda, està l'art d'endevinar el futur per mitjà dels miralls. Quan algú se li trencava era perquè el futur d'aquella persona era tan espantós, que el mirall preferia trencar-se abans que mostrar-lo.

També eren una forma d'obrir una porta d'entrada a esperits del més enllà. Se suposava que al trencar un mirall s'obria aquesta porta d'entrada als esperits.
La creença que trencant un mirall et queien set anys de mala  sort, prové de la idea que un mirall captura part de la teva ànima. De manera que si un mirall es trencava, part de la teva ànima es trencava també. Aquesta és la raó per la qual en algunes cultures es cobreixen els miralls i les superfícies reflectants quan algú mor: és per permetre que l'ànima pugui marxar, i no es quedi atrapada en algun mirall.
 


En el laberinto

 

Dentro del Laberinto: Sarah demana al Rei dels Goblins, davant d'un mirall, que s'endugui al seu germà petit.


La Colinas tienen ojos
 

Harry Potter y la piedra filosofal

Candyman 

Blancanieves 
   

 

Els esperits

El tema de la superstició va molt lligat als esperits, als fantasmes i a la bruixeria. Cada poble té les seves pròpies històries, que s'enllacen amb fets més o menys verdaders, i evolucionen al llarg del temps en mites i creences que costa destriar de la realitat. Les gents s'envolten de superstició i actes que intenten evitar les desgràcies.

Moltes pel·lícules beuen d'aquestes fonts, sobretot les de terror... moltes parteixen d'antigues malediccions...


Poltergeist

 


La Semilla del diablo
 

La Profecía
 

El Resplandor

Poltergeist

El Proyecto de la Bruja de Blair

Arrástrame al infierno

  

Galícia és una de les regions de la Península on més supersticions i mitologia al voltant del món dels esperits hi ha. Per això crec que val la pena fer una menció especial, sobretot a tota la història que gira al voltant de la Santa Compaña.
Bàsicament, es podria definir la Santa Compaña com una processó d'ànimes en pena, vestides amb túniques amb caputxes, que vagabundegen durant la nit. Són premonitòries de la mort. A partir d'aquí hi ha una sèrie de característiques que varien segons el testimoni que ho relati, o la localitat que ho expliqui.

En el món del cinema, tenim la pel·lícula "El Bosque Animado", dirigidia per José Luis Cuerda. Malvís, el personatge d'Alfredo Landa, convenç l'ànima en pena de Fiz de Cotovelo, interpretada per Miguel Rellán, perquè s'uneixi a la Santa Compaña, que camí del mar, per així complir el seu somni de visitar Cuba.  


El bosque animado
 

 

 

 Selecció de webs:

 També et pot interessar:


Torna al prestatge  ►
Recorreguts anteriors  ►