Cinema

Mares de cinema

Mare només hi ha una...i a tu et vaig trobar al cinema!

El personatge de la mare és una representació poc habitual al cinema i, en general, quan apareix està totalment estereotipat i només hi ha dos referents: el de la bona mare i la mala mare, dos arquetips antagònics que reprodueixen els mateixos codis de la santa i la meretriu, tan habituals en l'ordre de representació patriarcal.

D'aquests exemples, el cinema n'és ple però també hi ha moltes mares de cinema que surten d'aquesta dicotomia per mostrar molts altres aspectes del que representa ser una dona i una mare.

Aquí trobareu tot un catàleg de mares de pel·lícula, de les mares més curioses, inoblidables, sorprenents, úniques que s'han passejat per les pantalles de cinema de tot el món, retent homenatge, tribut, veneració, a unes persones que solen ser molt poc valorades. En definitiva, mares de tots els colors.

Mares treballadores

El dia a dia de moltes dones d'avui en dia consisteix en fer malabarismes per conciliar la seva vida laboral amb la seva vida familiar. La manca d'ajuts de l'estat i uns horaris laborals extensius fan d'Espanya un dels països on tenir cura dels fills i treballar i progressar a la feina és pràcticament incompatible. I no només per les dones, també pels pares que volen implicar-se en la criança dels seus fills.

El cinema, com a la vida mateixa, no ha aconseguit donar equilibri a la balança i a la majoria de pel·lícules on la mare té èxit professional, els nens estan desatesos o abandonats per aquesta o a l'inrevés, la mare és acomiadada de la feina o ha d'abandonar la seva carrera i les seves aspiracions personals.

Si a l'equació sumem la solteria de la mare, dificultats per arribar a finals de mes o la falta de comprensió i suport de la parella, ja no surten els números de cap manera.

 

Filmografia:


Marius y Jeannette 
 

Mataharis 

En tierra de hombres

La madre
 

Chocolat

Erin Brockovich

Baby, tú vales mucho 

Imitación a la vida 
 

Techo y comida 
     
 

 

Mares coratge

Quan sentim l'expressió ‘mare coratge' tots pensem en una mare sacrificada que seria capaç de qualsevol cosa, fins i tot de morir, per protegir els seus fills.

Però en realitat Mare Coratge, és un personatge d'una peça teatral de Bertolt Brecht  que acaba sacrificant els seus tres fills per aconseguir beneficis econòmics durant la II Guerra Mundial.

Tot i així, en aquesta categoria farem servir l'apreciació equivocada i us presentem tot un seguit de mares (i en ocasions, pares també) que ho sacrifiquen tot per tirar endavant els seus fills, que lluiten per superar circumstàncies adverses.

 

Filmografia:


Declaración de guerra
 

Solas

Todo sobre mi madre

Ladybird, ladybird
 

Stella Dallas

Mamma Roma

¿Qué he hecho yo para merecer esto? 

Bailar en la oscuridad 
 

Alma en suplicio 
     
 

 

Mares Terrorífiques

Hi ha mares que fan por, molta por. Mares amb unes personalitats tan fortes que tenen els seus fills dominats, als quals han desposseït totalment d'autoestima i, en algunes ocasions, han aconseguit que acabin tenint trastorns mentals greus: esquizofrènia, masoquisme i altres malaties.

Són mares que per no perdre l'estima dels seus fills, han abocat en ells els seus somnis frustrats i, degut a això, s'han convertit en autèntics monstres.

 

 

Filmografia:


Mamá
 

Psicosis

Carrie 

Angustia
 

Los otros

Furtivos

La pianista

Animal Kingdom 
 

Cisne negro 
     
 

 

Mares adolescents

Els embarassos en adolescents impliquen un gran conflicte familiar, degut a la situació de dependència jurídica d'aquestes noies vers els seus progenitors. L'embaràs sol implicar un risc en la trajectòria vital de les joves adolescents, i un seriós problema mèdic i social.

Els embarassos adolescents al cinema acostumen a no ser desitjats, o potser sí, i poden desembocar en múltiples situacions: avortament, adopció, la convivència de la jove parella, la relació amb la família...

En trobem exemples de tota mena en diverses cinematografies i tractats amb tons ben diferents.

 

 

Filmografia:


Juno
 

Precious

Blog

Un sabor a miel
 

Palíndromos

Quinceañera

El Mejor 

La fuerza del amor 
 

Los chicos de mi vida
     
 

Mares absents

A vegades l'absència de la mare és una marca tan forta com la seva presència, generant també un buit en l'esperit del protagonista del film i condiciona la seva vida, en general, de manera tràgica.

En ocasions és perquè la progenitora ha mort i en d'altres perquè ha abandonat a la família. 

 

Filmografia:


A las nueve, cada noche
 

Cria cuervos
   

 

Curiosament, aquest és un tema recurrent a les pel·lícules infantils d'una coneguda productora cinematogràfica, perquè serà?

 

 

Filmografia:


Bambi
 

La Sirenita 

Buscndo a Nemo

Aladdin

La Bella y la bestia
     
 

Mares que no ho son

 Ser mare és una decisió per tota la vida i hi ha dones que decideixen no ser-ho.

Potser parlar en aquest recorregut sobre un tema tant tabú com l'avortament voluntari resulti una mica contradictori però és un tema que s'ha tractat poc al cinema i que val la pena reivindicar, doncs sempre han resultat pel·lícules d'allò més colpidores.

 

 

 

Filmografia:


4 meses, 3 semanas, 2 dias
 

El secreto de Vera Drake

Las normas de la casa de la sidra

 La Habitación en forma de L

 Un asunto de mujeres
     
 

Com ja hem dit, malgrat que la figura de la mare i la maternitat no ha estat tractada al cinema amb profunditat hi ha molts tipus de mares cinematogràfiques.

Aquí n'hem classificat unes quantes però n'hi ha molts més. Si voleu continuar aprofundint en el tema us recomanem el llibre Madres de película d'Óscar López i Pablo Vilaboy. 

 També et pot interessar:

 

 

Torna al prestatge  ►
Continguts anteriors  ►