Cinema

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►


Auguste Lumière

 

El 19 d'octubre es l'aniversari del naixement d'Auguste Marie Louis Nicolas Lumière, considerat junt al seu germà Louis com a inventor del projector cinematogràfic.

El pare dels germans Lumière era propietari d'un taller fotogràfic a Lió, on ells treballaven, l'un com a tècnic i l'altre com a administrador. A partir del 1892 els va encoratjar a treballar en el projecte de fotografiar imatges en moviment, tal com Edison i altres inventors començaven a fer. Finalment van crear un aparell que funcionava com a càmera i com a projector: el cinematògraf, que va ser patentat el 13 de febrer del 1894.

L'aparell es basa en un fenomen conegut com a persistència de la retina o persistència de la visió. L'ull humà és capaç de recordar durant una dècima de segon una imatge que se li hagi mostrat, encara que aquesta ja hagi desaparegut. És per això que si a l'ull se li mostren més de deu imatges fixes durant un segon, el cervell les interpreta com a imatge contínua. Si aquestes imatges tenen lleugeres variacions entre elles, la sensació de moviment esdevé fluïda i constant. En el temps dels germans Lumière les càmeres impressionaven entre 16 i 18 imatges (fotogrames) per segon; avui un segon de filmació conté 24 fotogrames.

El mateix any de la patent de la invenció els germans Lumière ja van enregistrar la primera pel·lícula, però no seria fins el 1895 que van presentar la famosa Sortida dels obrers de la fàbrica Lumière a Lyon-Monplaisir, en una sessió de la Societé d'Encouragement à l'Industrie Nacional de París. Després de diverses sessions semblants a la Universitat de la Sorbona o en societats científiques, així com a Bèlgica, la invenció ja estava a punt per ser mostrat al públic en general.

El 28 de desembre del 1895 va tenir lloc la primera exhibició de cinema per a públic, previ pagament de l'entrada, al Salon indien del Grand Café de París. Al repertori constava, a més de la citada Sortida dels obrers, amb El jardiner (també coneguda com El regador regat), el primer film d'humor de la història. Contràriament al que es pensa, la molt polèmica "Arribada d'un tren a l'estació de La Ciotat", no va ser exhibida aquell dia, si no molt posteriorment. Aquesta producció dels Lumière va provocar més d'un desmai i alguna que altra corredissa en veure els espectadors una locomotora gegant que semblava voler travessar la pantalla.

La quasi totalitat de la producció dels germans Lumière se centrava en actes quotidians, petits retalls de la vida que veien passar per davant dels seus ulls. Com a documents de l'època tenen un valor incalculable, i més si pensem que gairebé tots han sobreviscut al pas del temps, gràcies a una política de conservació acurada que els tractava com a petits tresors.

Recreació virtual de com funciona el cinematògraf Lumière


Tot i l'èxit d'aquelles sessions d'exhibició, els Lumière pensaven que el cinema era una invenció sense cap futur i, encara que van aprofitar tots el negocis que els van anar sorgint (enviaven un camarògraf als grans esdeveniments mundials), la seva posició econòmica benestant i el seu interès per la ciència els va fer anar abandonant la producció cinematogràfica.

El 1995, per celebrar el centenari de la primera sessió, 41 directors de cinema de tot el món es van aplegar per fer un curt cadascú amb el cinematògraf original. Les condicions eren que les peces no podien durar més de 52 segons, no podien sincronitzar imatge i so i s'havien de realitzar en un màxim de tres preses. El resultat va ser la pel·lícula "Lumière et compagnie", amb treballs de Theodoros Angelopoulos, John Boorman, Costa-Gavras, Peter Greenaway, Abbas Kiarostami, David Lynch o Wim Wenders, entre molts altres:
 

Fragment de Zhang Yimou


Enllaços al catàleg Aladí

Recursos

Enllaços externs:

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►